Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu o spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu

18.01.2024 19:15 | Tisková zpráva

V úterý 16. ledna byla podepsaná Dohoda o partnerské spolupráci mezi Ministerstvem obrany a Asociací leteckého a kosmického průmyslu (ALKP). Za MO ČR dohodu podepsal náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, za ALKP její prezident Josef Kašpar a viceprezident Viktor Sotona. Přítomni byli členové představenstva a dozorčí rady ALKP a zástupci sekce průmyslové spolupráce MO ČR.

Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu o spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Česká republika je v leteckém a kosmickém průmyslu na světové špičce, může se pochlubit jak vlastní výrobou letadel a kompletním dodavatelským řetězcem, včetně opravárenských a výcvikových kapacit, tak rozvinutou vývojovou a výzkumnou infrastrukturou. ČR je jednou z pouhých devíti zemí na světě, které mají schopnosti na vlastním území vyvinout a vyrobit letadlo, s čímž se také pojí schopnost zajištění výcviků vojenských pilotů na letounech a simulátorech vlastní výroby. V kosmické oblasti má ČR vlastní satelity a nově také přicházíme s ambiciózními kosmickými misemi ve spolupráci s agenturou ESA. Prosazování dodávek finální produkce s vysokou přidanou hodnotou proto patří mezi zájmové oblasti spolupráce MO a ALKP.

Podpora státu a domácí reference jsou pro prosazování leteckých a kosmických technologií ve světě zásadní. Na straně zákazníků českých společností totiž většinou stojí zahraniční vlády, armády, státní podniky či nadnárodní korporace, pro které je zaštítění státem nezbytností k navázání spolupráce s českými podniky. Zvyšování hodnotového postavení českých společností v globálních dodavatelských řetězcích je další z priorit spolupráce mezi MO a ALKP.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

Vstupenkou do nejvyšší technologické ligy se pro české letecké a potenciálně i kosmické společnosti stala průmyslová spolupráce dojednaná Ministerstvem obrany při nákupu nadzvukových letounů F-35 od americké vlády a společnosti Lockheed Martin, do které je ve 14 projektech zapojeno 13 českých podniků a univerzit. ALKP byla přitom v úvodu vyjednávacího procesu resortem obrany pověřena rolí industriálního partnera pro Lockheed Martin za účelem zmapování průmyslových schopností ČR.

Transparentní dialog MO ČR s celým odvětvím nastavený ve spolupráci s ALKP coby nejsilnějším oborovým sdružením otevřel českým podnikům dveře pro jednání o další spolupráci nad rámec již sjednaných projektů s americkými zbrojařskými špičkami. Programy průmyslové spolupráce jsou u strategických projektů prioritou MO a v rámci vyzbrojovacích programů vzdušných sil resort očekává v důsledku uzavřené dohody další prohloubení spolupráce s ALKP coby oborovým koordinátorem. Jedná se například o ohlášené vyjednávání o pořízení středního transportního letounu pro AČR, kdy průmyslová spolupráce bude opět důležitým aspektem.

Nedílnou součástí posilování konkurenceschopnosti českého průmyslu je vědecko-výzkumná spolupráce, jejíž rozvoj v oblasti obranných leteckých technologií Dohoda mezi MO ČR a ALKP rovněž podpoří.

ALKP je nejsilnější oborovou asociací, sdružující hlavní výrobce a poskytovatele služeb v leteckém a kosmickém průmyslu v ČR. Asociace zastupuje 51 členů s více než 10 tisíci zaměstnanci a celkovým obratem téměř 40 mld. Kč. Největší hráči z odvětví, technologičtí inovátoři a vizionáři, výrobci finální produkce a producenti komponent spojili síly, aby na půdě ALKP vybudovali silnou oborovou komunitu. Do představenstva ALKP byli zvoleni šéfové Aero Vodochody, VZLÚ, LOM PRAHA, Aircraft Industries, PBS Velká Bíteš, ERA, Czech Aircraft Group a Honeywell International. Prezidentem je Josef Kašpar. Asociace bude prosazovat uplatnění know-how svých členů v civilních i obranných aplikacích, včetně zapojení do významných mezinárodních projektů. Vlajkovou lodí je v tomto projekt průmyslové spolupráce s americkým koncernem Lockheed Martin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…