Ministerstvo obrany upřesnilo časový plán operace Dragoon Ride

28.03.2015 15:00

Ve dnech 29. března až 1. dubna 2015 se budou po území České republiky přesunovat příslušníci US ARMY vracející se ze cvičení NATO Atlantic Resolve, které se koná na území pobaltských států a Polska v reakci na vývoj bezpečnostního prostředí na východě Evropy.

Ministerstvo obrany upřesnilo časový plán operace Dragoon Ride
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Jedná se o standardní, vládou schválenou přepravu spojeneckých sil NATO, během níž bude zároveň procvičena činnost Host Nation Support (podpora hostitelskou zemí), poskytovaná na základě aliančních závazků koaličním partnerům Armádou České republiky.

V rámci této operace, nesoucí název Dragoon Ride, překročí na pět set příslušníků US ARMY ze 2nd Stryker Cavalry Regiment se 115 kusy techniky (kolové obrněné transportéry M1126 STRYKER s doprovodnými a zabezpečujícími vozidly) v neděli 29. března 2015 na třech místech hranice České republiky. Plánované časy zahájení přesunů po českém území jsou stanoveny na 10.30 hodin (hraniční přechod Věřňovice – Bohumín), 11.15 hodin (hraniční přechod Náchod) a 10.30 hodin (hraniční přechod Harrachov). Všechny kolony se budou přesunovat po pozemních komunikacích za doprovodu české Vojenské policie.

Kolony budou rozděleny do tří proudů vojenských vozidel, které vyrazí na stanovenou trasu přesunu vždy zhruba v půlhodinových až hodinových odstupech tak, aby co nejméně zatížily ostatní dopravu. Na trase přesunů budou s ohledem na plynulost dopravy v maximální možné míře využity dálnice.

První kolona se bude přesunovat po trase Bohumín - Ostrava – Vyškov. Do Vyškova, kde američtí vojáci v areálu Vojenské akademie – Velitelství výcviku přenocují, by první část kolony měla dle plánu dorazit v 15.00 hodin. Druhá kolona využije první den k přesunu trasu Náchod – Pardubice se zázemím pro přenocování v areálu 14. pluku logistické podpory. První část kolony dorazí dle plánu do Pardubic ve 14.15 hodin. Třetí kolona se zastaví k přenocování krátce po vstupu na území ČR v Liberci v kasárnách 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany, kam by měla první část kolony dle plánu dorazit ve 12.30 hodin.

Ve všech těchto uvedených posádkách (Vyškov, Pardubice a Liberec) jsou plánovány v areálech kasáren statické ukázky US techniky pro veřejnost. V závislosti na časech příjezdů kolony by se měly uskutečnit od 17.00 do 19.00 hodin.

V pondělí 30. března 2015 bude přesun pokračovat z výše uvedených posádek do Prahy. Z Vyškova a Pardubic je plánován odjezd první části kolon v 9.30 hodin a z Liberce v 8.00 hodin. V Praze se jednotlivé kolony shromáždí v areálu kasáren v Praze-Ruzyni. Do Ruzyně by měly dle plánu začít přijíždět jednotlivé proudy vojenských vozidel po 11.00 hodině.

Na úterý 31. března 2015 je naplánována technická přestávka k údržbě vozidel a odpočinku řidičů. V kasárnách v Praze – Ruzyni budou připraveny statické ukázky US techniky doplněné o ukázky historické US techniky ze sbírek klubů vojenské historie. Tyto ukázky se budou konat od 10.00 do 18.00 hodin.

V úterý 31. března 2015 dále delegace amerických vojáků v doprovodu náměstka ministra obrany Daniela Koštovala, zástupce velitele pozemních sil brigádního generála Ladislava Junga a velvyslance USA v ČR Andrewa H. Schapira navštíví město Plzeň. Od 12.00 hodin je naplánováno krátké přijetí hostů na magistrátu a od 12.30 hodin pietní akt u památníku „Díky Ameriko“.

Prahu kolona US ARMY opustí opět ve třech časově oddělených proudech, vždy s hodinovým rozestupem, ve středu 1. dubna 2015. Zahájení přesunu je plánováno na 5.30 hodin ráno. Po ose přesunu Praha – Plzeň – Rozvadov bude jednotka pokračovat do Německa, do své domovské posádky Rose Barracks ve Vilsecku (SRN). Poslední část konvoje by měla podle plánu opustit území České republiky ve středu 1. dubna 2015 v 11.30 hodin.

Veškeré zde uvedené časy jsou nejaktuálnější plánované časy dostupné k termínu vydání této tiskové zprávy. S ohledem na reálný průběh přesunu, ať již na polském a později na českém území, se však mohou změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …