Ministerstvo práce a sociálních věcí: Reakce na závěry kontroly NKÚ

18.02.2019 18:23

Nejvyšší kontrolní úřad zveřejnil kontrolní záměr, týkající se rozdělování financí na sociální služby a plnění cílů, které si MPSV vsociálních službách stanovilo. Kontrola se zaměřila na roky2015 až 2017. Z prověrky vyplývá, že v souvislosti s největším dotačním programem ministerstva práce a sociálních věcí nebylo zjištěno porušení zákona, korupční či jiná zásadní provinění.

Ministerstvo práce a sociálních věcí: Reakce na závěry kontroly NKÚ
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Zajištění kvalitních sociálních služeb je pro MPSV zásadní. Resort proto činí veškeré možné kroky, aby se úroveň sociálních služeb postupně zvyšovala. Stím souvisí novela o sociálních službách, kterou se MPSV zavázalo předložit do konce roku.

NKÚ ministerstvu vytýká nesplnění 14 ze 17 vybraných opatření Národní strategie sociálních služeb 2016 až 2025. Je nutné uvést, že většina cílů je vázána právě na předložení novely zákona o sociálních službách, věcného záměru o sociálních pracovnících a dalších legislativních úpravách, které nebyly vládou nebo Parlamentem ČR vpředchozím volebním období schváleny.

Jako jeden zdůvodů, proč nebyla novela zákona o sociálních službách schválena, uvádí NKÚ, že měla sladit právní úpravu sdosavadní praxí,vymezit určité standardy kvality služeb, stabilizovat financování sociálních služeb. Norma ale neměla vymezovat standardy kvality sociálních služeb, ty jsou již nyní zahrnuty v zákoně a v prováděcím právním předpisu existují. V novele předkládané v minulosti šlo pouze o úpravu standardů, které se měly více zaměřit na lidská práva a potřeby klientu sociálních služeb a snížit administrativní náročnost.

Zmiňované rozdíly průměrných dotací, poskytnutých na jedno lůžko v pobytových službách mezi jednotlivými kraji, jsou normální skutečností, která odráží jak rozdíly v nákladovosti, tak i vícezdrojovou povahu financování sociálních služeb. Je například zřejmé, že příspěvková organizace města, která má financování zajištěné z 90 % zobecního rozpočtu, bude kdokrytí svých nákladů potřebovat zdotace MPSV mnohem menší část peněz na lůžko, než například nezisková organizace, která za sebou silného zřizovatele nemá.

Co se týká informace NKÚ, že MPSV nezavázal kraje ktomu, aby vracely nevyužité dotace. Je tento krok v souladu splatnou legislativou. Navíc se jedná o prostředky, které byly kraji navráceny od poskytovatelů až po skončení dotačního roku. Všechny prostředky, které byly krajům navráceny vprůběhu dotačního roku a které kraje nedokázaly rozdělit, byly MPSV vráceny. Jetřeba zmínit, že oněch 90 mil. Kč je v konečném důsledku pouze 0,32 % zcelkových 28 mld. Kč, které byly krajům poskytnuty vletech 2015 -2017.

Nedostatek sociálních pracovníků je reflexí celkového stavu českého trhu práce. V tomto ohledu MPSV realizuje několik kroků, např. od ledna 2018 se zvýšily platové třídy, za poslední tři roky se zvýšily platy sociálních pracovníků cca o 35 %. Díky tomu se počet sociálních pracovníků stabilizoval a nyní nedochází k úbytku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…