Ministerstvo pro místní rozvoj: Česká republika bude mít k dispozici téměř 1 bilion korun z fondů EU

17.07.2021 12:58

MMR jednalo s Evropskou komisí o klíčových bodech Dohody o partnerství, strategie zastřešující evropské fondy pro období 2021-2027.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Česká republika bude mít k dispozici téměř 1 bilion korun z fondů EU
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Minulý týden jednal Národní orgán pro koordinaci Ministerstva pro místní rozvoj s řídícími orgány programů se zástupci Evropské komise.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Cílem schůzky bylo projednání sporných bodů Dohody o partnerství, klíčového dokumentu určujícího rozdělení prostředků z evropských fondů v novém programovém období 2021-2027, a některých navazujících programů.

„S kolegy jsme společně diskutovali různá témata, jako podpora silniční a železniční infrastruktury, podpora romské menšiny nebo specifické využití prostředků z InvestEU. Pracujeme na tom, abychom poslední sporné body vyřešili co nejdříve a mohli tak finální podobu Dohody o partnerství předložit vládě do konce srpna,“ uvedla Daniela Grabmüllerová, náměstkyně pro řízení Sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů na MMR. „Česká republika je v rámci EU ve vyjednávání zastřešující strategie pro čerpání fondů EU v novém programovém období na čele pelotonu členských zemí,“ dodala Grabmüllerová.

Dohoda o partnerství je základní zastřešující dokument pro čerpání financí z fondů EU v programovém období 2021-2027. Během něj bude mít Česko k dispozici více než 21 miliard eur, které bude moci využít na devět národních programů; dalších 17 miliard eur bude k dispozici v rámci dalších nástrojů. ČR tak bude mít k dispozici téměř 1 bilion korun.

Na začátku března schválila vláda alokace jednotlivých operačních programů. Vyhlášení prvních dílčích výzev se očekává na konci tohoto roku a začátkem roku 2022. Přehled programů a podporovaných aktivit je znázorněn v přehledu zde, další informace k jednotlivým programům najdou zájemci v sérii podcastů Evropské fondy v období 2021–2027.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…