Ministerstvo pro místní rozvoj: Evropské fondy podpořily české příjemce 535 miliardami za posledních šest let

12.11.2022 20:15 | Tisková zpráva

V Praze zasedala Rada pro fondy EU na pracovní úrovni. Vzhledem ke končícímu programovému období 2014-2020 byl projednán dosavadní vývoj čerpání finančních prostředků z fondů EU a s ním i spojená rizika s jejich dočerpáním.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Evropské fondy podpořily české příjemce 535 miliardami za posledních šest let
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Doposud bylo příjemcům z fondů EU proplaceno 535,5 miliard korun, tj. 81,2 % všech prostředků v končícím období.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

„Česká republika byla dosud v čerpání úspěšná a dlouhodobě se umísťuje v žebříčku čerpání členských státu na předních místech. Pro letošní rok se také podařilo s předstihem v létě splnit pravidlo n+3 a tudíž nepřijdeme o žádné finanční prostředky z alokace na rok 2019. Vzhledem k tomu, že se programy pro období 2014-2020 blíží k závěrečné fázi, je nyní třeba zaměřit se na rizika spojená s úspěšným dočerpáním přidělené alokace. V tomto ohledu bude rok 2023 rozhodující,“ uvedla náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů, mezinárodních vztahů a cestovního ruchu Daniela Grabmüllerová.

Na jednání byla členům Rady pro fondy EU na pracovní úrovni předložena „Zpráva o rizicích implementace programů v roce 2022“. Z ní vyplývá, že současná situace ohrožuje u některých programů úspěšné dočerpání alokace z období 2014-2020. Nejen z důvodu navyšování cen a prodlužováním termínu plnění veřejných zakázek hrozí riziko odstupování od realizace projektů u vysokého počtu projektů.

Zároveň má současný vývoj ekonomiky vliv na nedostatečný zájem o některé oblasti podpory. Řešením je, aby řídící orgány podnikly co nejdříve potřebné kroky k administrování všech projektů a přijatých žádostí o platbu a zintenzivnili komunikaci s příjemci. Pro část prostředků je nutné najít nové pokrytí nebo využít flexibilitu a další dostupné nástroje, např. FAST CARE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…