Ministerstvo pro místní rozvoj: Jak je to s 5G sítěmi

01.06.2020 7:34

V poslední době se objevují spekulace o spojitosti mezi koronavirem (SARS-CoV-2), tedy onemocněním COVID-19 - a zaváděním 5G sítí. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo pro místní rozvoj uvádí, že pro to neexistuje žádný vědecký důkaz, jedná se o ničím nepodložené zprávy.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Jak je to s 5G sítěmi
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

V řeči sociálních sítí se označují jako fake news. Realita je následující:

  • Elektromagnetické pole generované zařízeními sítě 5G nemá příčinnou souvislost s šířením ani průběhem nemoci COVID-19.
  • 5G sítě nijak nevybočují z limitů pro elektromagnetické záření, které se studují a nastavují od začátku 20. století. Tyto limity vycházejí z detailní znalosti interakce elektromagnetického pole a živé tkáně a jsou nezávislé na technologii, která elektromagnetické pole generuje. Podrobnosti jsou uvedeny například ZDE
  • Co se týká využívání 5G sítí i dalších technologií, roli vždy hraje dostatek informací a osobní přístup každého člověka. K rozvoji 5G sítí v ČR dochází v souladu s platnou legislativou, přijatými závěry vlády a schválenými strategiemi, o kterých se dají informace najít například ZDE.
  • 5G sítě představují moderní komunikační prostředek, který umožňuje rozvoj chytrých měst, tvorbu aplikací ve vzdělávání, průmyslu 4.0, dopravě, zdravotnictví, zemědělství, životního prostředí a v dalších oblastech, které využívají bezdrátovou mobilní komunikaci.
  • Města, která vyhrála soutěž 5G (ZDE), kterou loni uspořádalo MPO a MMR, tedy Bílina, Plzeň, Jeseník, Karlovy Vary a Ústí nad Labem, získají zadarmo experimentální rádiové kmitočty (ZDE).

Důvěryhodné informace o implementaci a rozvoji 5G sítí jsou na webu Ministerstva průmyslu a obchodu (ZDE), Ministerstva zdravotnictví/Státního zdravotního ústavu nebo Mezinárodní komise pro ochranu před neionizujícím záření (ICNIRP - ZDE). Ukázky dezinformačních sdělení o 5G sítích jsou k dispozici na stránkách Ministerstva vnitra (ZDE). Podrobnosti týkající se koronaviru se průběžně aktualizují na speciálním webu Ministerstva zdravotnictví (ZDE) nebo Světové zdravotnické organizace (ZDE).

Mimo jiné platí:

  • Technologie 5G je zjednodušeně novější verzí aktuálně používané mobilní technologie, která umožňuje rychlejší datové přenosy a krátké reakční doby.
  • Infikování onemocněním COVID-19 je možné pouze na základě fyzického kontaktu s koronavirem. A protože elektromagnetická pole generovaná z 5G sítí nemohou viry přenášet, nemohou s nimi ani nikoho kontaktovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…