Ministerstvo pro místní rozvoj: Revoluce jménem 5G. První chytré projekty dokončeny

13.08.2023 11:42 | Tisková zpráva

S cílem ukázat možnosti praktického využití 5G sítí podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj z dotační výzvy projekty zaměřené na rozvoj pilotních aplikací využívajících tyto technologie. Projekty vzešly ze soutěže nazvané 5G pro 5 měst. Umožňují sledovat data v reálném čase, posilují bezpečnost ve městech, monitorují dopravu, zajišťují rychlé a efektivní reakce na mimořádné události a podporují vyšší kvalitu života.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Revoluce jménem 5G. První chytré projekty dokončeny
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

V roce 2019 vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo průmyslu a obchodu výzvu k podávání soutěžních návrhů. Vítězná města získala z Národního plánu obnovy finance pro své pilotní projekty, které už úspěšně běží.

V Karlových Varech a Plzni využívají 5G technologie pro optimalizaci dopravy a snazší navigaci ve městě. Díky kooperativním inteligentním dopravním systémům (C-ITS) mohou vozy sdílet informace o rychlosti, poloze a dopravních podmínkách. Aplikace pak v reálném čase informuje uživatele například o stavu silnic nebo nehodách. C-ITS také umí řidiče upozornit na přítomnost vozidel integrovaného záchranného systému v jejich blízkosti a upřednostnit jejich průjezd městem. Výsledkem je minimalizace dopravních zácp a celkové zlepšení plynulosti dopravy.

V Bílině získal městský kamerový systém zcela jiné parametry. Dokáže například rozpoznat SPZ a detekovat překročení rychlosti. To umožňuje okamžitou identifikaci případného porušení zákona. Podobně i v Ústí nad Labem mohou kamery vybavené pokročilou videoanalýzou odhalit různé incidenty, včetně výtržností na ulicích. Navíc umožňují živý přenos do dohledového centra městské policie, která tak může sledovat různé oblasti města současně a získávat v reálném čase informace o potenciálních bezpečnostních hrozbách. Systémy s podporou 5G pomáhají rychleji zasáhnout a zabránit případné eskalaci situace.

Koncem roku plánuje MMR vyhlásit další, druhou výzvu určenou pro města a obce v celé České republice. Detaily nadcházející výzvy budou zveřejněny v průběhu září.

Náklady na realizaci demonstrativních aplikací využívajících technologie 5G byly hrazeny z prostředků Národního plánu obnovy, z něhož jsou uvedená opatření financována prostřednictvím komponenty 1.4 „Digitální ekonomika a společnost, inovativní start-upy a nové technologie“, subkomponenty 1.4.1.6 „Demonstrativní projekty rozvoje aplikací pro města a průmyslové oblasti (např. 5G)“. Díky zařazení demonstrativních aplikací 5G mezi programy financované z Národního plánu obnovy je pro příjemce do roku 2025 k dispozici 1,075 miliardy Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…