Ministerstvo pro místní rozvoj: Stát je garantem důstojného pohřbívání

06.11.2021 15:06 | Tisková zpráva

Den památky zesnulých, nebo též Dušičky, je určen k návštěvě hřbitova a vzpomínáním u hrobu na ty, kteří již nejsou mezi námi. Vypravit pohřeb a zajistit hrobové místo by mělo být samozřejmostí. Stále je však mnoho těch, kteří neodcházejí z tohoto světa obklopeni nejbližšími.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Stát je garantem důstojného pohřbívání
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„Počet sociálních pohřbů zůstavitelů bez dědiců, které Ministerstvo pro místní rozvoj obcím proplácí, roste už několik let v řadě,“ vysvětluje ředitelka odboru regionální politiky Ministerstva pro místní rozvoj Marie Zezůlková. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
Tyto pohřby zajišťují obce v tzv. přenesené působnosti jménem státu a Ministerstvo pro místní rozvoj jim proplácí oprávněné náklady, které jsou s tím spojeny, viz tabulka níže.

Žádný zákon nemůže vyřešit etickou stránku věci, tedy zda osoba blízká do čtyř dnů po přijetí smutečního oznámení pohřeb vypraví, či nikoli. „Nechceme jít cestou restrikcí. Zajištění rodinných pohřbů vynucovat zákonem pod pokutou, jak navrhují někteří podnikatelé působící v oboru, považujeme za absurdní. Apelujeme dlouhodobě na obce, aby pečlivě hledaly osoby blízké, které pohřeb vypraví dobrovolně, a pak teprve aplikovaly svou pohřbívací povinnost,“ vysvětluje Marie Zezůlková. Náklady obecního pohřbu hradí dědicové z pozůstalosti.

Zákon o pohřebnictví se zaměřuje na ochranu práv pozůstalých a vybízí k pietnímu chování vůči zemřelým. Tyto hodnoty se snaží Ministerstvo pro místní rozvoj hájit a na jejich dodržování se zaměřuje při svých kontrolách krematorií a pohřebních služeb. O nejúčinnější dozor, zda pohřební služba poctivě provedla všechny úkony, které si pozůstalí přáli, se může postarat vypravitel pohřbu, čili osoba či osoby, které pohřbení objednávají. Každý vypravitel, i ten, který pro svého zesnulého sjedná, byť jen pohřeb bez obřadu, má právo bezplatně zkontrolovat kvalitu provedení objednaných úkonů přímo v provozovně pohřební služby. Může se kdykoli přesvědčit, že jeho blízký bude pohřbený důstojně, tedy umytý a upravený, v požadovaném šatě a v objednaném typu rakve.

Počty refundací za pohřby bez dědiců v jednotlivých letech ze strany Ministerstva pro místní rozvoj (nejedná se o počty soc. pohřbů v jednotlivých letech):

FAQ k sociálním pohřbům ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…