Ministerstvo pro místní rozvoj: Tématem letošního „Světového dne Habitat“ bude příspěvek měst k boji proti klimatickým změnám

11.10.2021 17:05 | Tisková zpráva

Již od roku 1985 si z iniciativy OSN každé první pondělí v říjnu připomínáme „Světový den Habitat“ – „World Habitat Day“. Letos tento den připadá na 4. října.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Tématem letošního „Světového dne Habitat“ bude příspěvek měst k boji proti klimatickým změnám
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

Jeho cílem je upozornit na význam rozvoje měst a dostupného a udržitelného bydlení pro kvalitu života lidí na celém světě.

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí
Oficiálním hostitelem oslav Světového dne Habitat je tentokrát kamerunské hlavní město Yaoundé. Tématem letošního ročníku je „Posílení aktivit měst za bezuhlíkový svět“ (Accelerating urban action for a carbon-free world), které je relevantní i s ohledem na nadcházející celosvětovou konferenci OSN o změně klimatu 2021 (COP-26). Ta se uskuteční ve dnech 1.-12. listopadu 2021 ve skotském Glasgow.

Podíl obyvatel žijících ve městech v globálním měřítku neustále stoupá. Od roku 1950 se jejich počet zvýšil čtyřikrát na současných 4,2 miliardy. Současně s tím se o třetinu zvýšila i koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, která je hlavním ukazatelem míry globálního oteplování. Právě města patří k největším spotřebitelům energie a zároveň jsou zodpovědná i za produkci 70 % celkového množství skleníkových plynů. „Environmentálně udržitelnější přístup k plánování a řízení měst je proto jedním z klíčových nástrojů v boji proti klimatickým změnám“, zdůrazňuje náměstkyně pro řízení Sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Daniela Grabmüllerová.

Rozvoj měst by proto měl být řízený a kompaktní a zároveň by se měl zaměřit na snížení uhlíkové stopy všech aktivit ve městě. Nabízí se např. podpora zelené ekonomiky, obnovitelných zdrojů energie, nemotorizovaných a ekologičtějších forem dopravy, městské zeleně nebo výstavby ekologicky šetrných budov.

Na problematiku bydlení a rozvoje měst se zaměřuje v rámci mezinárodní multilaterální spolupráce „Program OSN pro lidská sídla (UN-Habitat)“, založený v roce 1976. Každých dvacet let se koná celosvětový summit o bydlení a udržitelném rozvoji měst „Habitat“. Zatím poslední summit „Habitat III“ se uskutečnil v roce 2016 v ekvádorském Quitu. Členské státy OSN zde přijaly dokument „Nová agenda pro města“ s přehledem závazků do roku 2036. V České republice je hlavním gestorem Programu Ministerstvo pro místní rozvoj, které je do mezinárodní spolupráce zemí OSN v této oblasti dlouhodobě aktivně zapojeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…