Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo firmy, které se zúčastní výstavy EXPO v kazašské Astaně

14.03.2017 14:39

Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s agenturou CzechTrade a komisařem české účasti Janem Krsem představilo českou expozici Mezinárodní specializované výstavy EXPO 2017 v kazašské metropoli Astaně. EXPO 2017 začíná 10. června a v průběhu tří měsíců se na této výstavě, zaměřené na téma „Energie budoucnosti“, představí více než 110 zemí světa.

Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo firmy, které se zúčastní výstavy EXPO v kazašské Astaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Na dnešní tiskové konferenci výstavu EXPO 2017 a české angažmá představili náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, Seržan Abdykarimov, velvyslanec Republiky Kazachstán v České republice a vládou jmenovaný komisař české účasti Jan Krs.

Náměstek ministra Vladimír Bärtl informoval o stavu plnění úkolů resortu průmyslu a obchodu při přípravě expozice a přínosech angažmá České republiky na EXPU 2017. Česká republika disponuje v oblasti výroby a distribuce energií a v energetice řadou moderních technologických řešení, patentů a špičkových výrobků a technologických celků, které mají evropský přesah. Jejich shodným rysem jsou promyšlená a důmyslná řešení. Důvtip je také jednou z charakteristických vlastností Čechů. Z těchto důvodů Česká republika míří na výstavu EXPO 2017 Astana s národním tématem ‚Důmyslnost řešení‘,“ uvedl Vladimír Bärtl.

Komplexní realizací české expozice byla na základě výsledků výběrového řízení pověřena společnost  Arteo CZ. Její jednatel Bohumil Bochňák představil podobu českého pavilonu na EXPU 2017, tvůrce expozice ze studia Olgoj Chorchoj a designéra loga výstavy Ondřeje Šmerdu. Český pavilon je rozdělen do dvou částí. Hlavní expozice v prvním patře bude věnována unikátním vynálezům, technologickým řešením a nejmodernějším výrobkům českých vývojových a výrobních firem. Dominuje jí koncept sportovního letounu budoucnosti – letadlo na elektrický pohon, které existuje pouze ve dvou prototypech. Vedle něj se představí formou modelů i pokrokový elektrobus, využívající nejmodernější poznatky z oblasti nanotechnologií, elektrárna, produkující energii při likvidaci běžných komunálních odpadů, dům, který si sám vyrábí a hlídá spotřebu energií, a mnoho dalších důmyslných řešení.

K expozici patří i odlehčenější část s interaktivními edukativními exponáty na téma energie a energetika, což jistě uvítají především děti, ale i jejich rodiče,“ uvedl k obsahu české expozice Bohumil Bochňák. Jak doplnil, ve druhém patře českého pavilonu se nacházejí administrativní prostory kanceláře komisaře české účasti, jednací místnosti, prezentační sál s kapacitou přibližně 40 míst a restaurace, kde bude možné ochutnat českou národní kuchyni a její jedinečné zvěřinové speciality. Restaurace má kapacitu přibližně 45 míst a počítá se v ní s obsluhou, výčepem českého piva, nabídkou studených předkrmů, polévek a teplých pokrmů tradiční české kuchyně.

O výstavě EXPO Astana 2017

Specializovaná mezinárodní výstava EXPO 2017 se uskuteční v hlavním městě Republiky Kazachstán Astaně ve dnech 10. června až 10. září 2017. Jejím tématem jsou „Energie budoucnosti“ a zúčastní se jí více než 110 zemí světa, které zde představí inovativní technologie a trvale udržitelná řešení v oblasti energií a energetiky. Účast ČR zajišťuje na základě pověření vládou Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s agenturou CzechTrade a vládou jmenovaným komisařem Janem Krsem. Zúčastnit by se jí měli i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…