Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Odborníci diskutovali o možnostech výuky cizích jazyků

29.11.2022 10:06 | Tisková zpráva

Ve středu 23. 11. 2022 se v Praze v Evropském domě konala XI. mezinárodní konference k podpoře vícejazyčnosti, která měla motto: Evropa jako úkol – cizí jazyky jako úkol.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Odborníci diskutovali o možnostech výuky cizích jazyků
Foto: msmt.cz
Popisek: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - logo

Tématem dopolední části konference byla výuka některých předmětů v cizím jazyce, bilingvní výuka a výuka metodou CLIL, odpoledne se diskutovaly možnosti podpory výuky dalších cizích jazyků v českých školách. Kromě jiného se hovořilo o stavu revize rámcových vzdělávacích programů, způsobech, jak vyrovnat rozdíly mezi školami či jak podpořit užívání odborného cizího jazyka v praxi. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Za MŠMT se konference zúčastnili náměstek sekce vzdělávání a mládeže Jan Mareš, ředitel odboru základního vzdělávání a mládeže Michal Černý, dále ředitel Národního pedagogického institutu ČR Ivo Jupa, ředitelka Národního pedagogického muzea knihovny J. A. Komenského (NPMK) Markéta Pánková. Na konferenci vystoupil i zástupce ČŠI, ředitel odboru hodnocení vzdělávací soustavy Petr Suchomel. Vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice Monika Ladmanová vyjádřila podporu vícejazyčnosti a upozornila, že znalost cizích jazyků je nezbytnou podmínkou nejen pro fungování samotných evropských institucí, ale především pro soudržnost prosperitu EU a jejích členských států.

Konference se dále zúčastnili zástupci jazykových institutů v ČR, zástupci asociací učitelů jazyků a řada dalších přednášejících a hostů. Zástupci Česko-německé obchodní a průmyslové komory a Francouzsko-české obchodní komory konstatovali, že pro uplatnění na trhu práce je znalost dalších jazyků kromě angličtiny nezbytností. Významnou zástupkyní Slovenska a čestným hostem konference byla paní Beata Menzlová (Národní institut vzdělávání a mládeže), která představila využívání výuky metodou CLIL na Slovensku.

V projevu ředitelky NPMK Markéty Pánkové zazněla kromě jiného i slova Jana Amose Komenského: "Jazyky jsou pro lidi brány moudrosti… Jazyky mají být pěstovány a vypěstovány tak, aby se staly uživatelům zprostředkovatelem moudrosti.“ Právě Komenský považoval znalost vícero jazyků za podstatnou nejen pro osobní rozvoj, ale pro dorozumění mezi národy. Kromě českého jazyka znal latinu, němčinu, polštinu, uměl také maďarsky, finsky a základy angličtiny. Jeho kniha „Dvéře jazyků otevřené“ je patrně nejúspěšnější učebnicí latiny vůbec.

Záznam z konference k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…