Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy intenzivně připravuje školy na jednotné přijímací zkoušky

02.02.2017 0:00

Už začátkem loňského prosince obdržely školy sadu informačních a podpůrných materiálů k jednotným přijímacím zkouškám na střední školy. Jsou určeny pro ředitele středních i základních škol a samotné uchazeče o studium. MŠMT a Cermat chtějí školám co nejvíce pomoci při organizaci prvních celoplošně povinných přijímacích zkoušek na střední školy v oborech s maturitní zkouškou. V lednu 2017 školy dostaly možnost vyzkoušet si jednotné přijímací zkoušky „nanečisto“.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy intenzivně připravuje školy na jednotné přijímací zkoušky
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy v oborech s maturitou se v tomto školním roce zavádí po dvouletém pilotním ověřování, do kterého bylo zapojeno 630 středních škol v roce 2015 a 637 středních škol v roce 2016 (tedy cca 55 % všech škol s maturitními obory).  Většina z těchto škol zavedení jednotných přijímacích zkoušek podpořila.

 Podporu vyjádřila slovy svého předsedy Jiřího Zajíčka i Unie školských asociací ČR – CZESHA: „Podporujeme zavedení jednotné přijímací zkoušky jako povinné součásti přijímacího řízení v maturitních oborech vzdělání. Tato zkouška může podpořit zvýšení kvality ve vzdělávání. Většina našich členských škol se již v minulých letech dobrovolně zapojila do pilotního ověřování této zkoušky a s jejím průběhem máme dobré zkušenosti. Situace, kdy velká část středních škol přijímala uchazeče jen na základě hodnocení na základních školách, byla velmi komplikovaná pro jakoukoli motivaci žáků devátých tříd v závěru studia na základní škole. Zavedení povinné přijímací zkoušky však zásadně mění situaci.“

Kladné stanovisko vyjádřil i Svaz průmyslu a dopravy ČR: „Podporujeme jednotné přijímací řízení pro maturitní obory středních škol, a to zejména z důvodu objektivizace podmínek přijetí na různých školách (například posuzování podle prospěchu, které diskriminuje žáky z kvalitních škol s náročnou klasifikací na rozdíl od jiných) a také jako ověření minimální úrovně znalostí a dovedností, nutných pro vstup do středoškolského vzdělávání. Škola si navíc může stanovit až pro 40% hodnocení další specifická kritéria přijetí, pokud chce posoudit i jiné předpoklady žáků. Změna přijímacích zkoušek byla v minulých letech ověřena jak na jednotlivých krajích, tak i celoplošně. Podotýkáme, že zavádění z našeho pohledu nemůže omezit přístup dobře připravených žáků k maturitnímu vzdělávání, jelikož žák má dvě možnosti zkoušky a zároveň ji může opakovat kdykoli v následujících letech,“ uvedl Miloš Rathouský, zástupce ředitelky sekce - oblast vzdělávání.

Co jsme udělali:

- K jednotným přijímacím zkouškám vydalo MŠMT ve druhé polovině října 2016 vyhlášku č. 353/2016 Sb. o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání. Na jejím základě Cermat aktualizoval materiál „Bližší podrobnosti k organizaci jednotné přijímací zkoušky“.

- 30. listopadu 2016 byl odeslán ředitelům středních škol e-mail s odkazy na jednotlivé dokumenty související s organizací jednotné přijímací zkoušky a informací o tom, že tyto dokumenty mají rovněž zpřístupněny v informačním systému. Tyto podpůrné materiály obsahují informace k jednotlivým fázím organizace přijímací zkoušky včetně přihlašování uchazečů, doporučení k přípravě, specifikaci požadavků na vědomosti a dovednosti, které didaktické testy mohou ověřovat, spolu se základním harmonogramem a zdroji informací.

- Během listopadu a prosince 2016 se uskutečnily konzultační semináře pro management středních škol, které přinesly informace ohledně jednotné přijímací zkoušky 2017 a maturitní zkoušky 2017.

- 16. ledna 2017 střední školy obdržely sadu ilustračních testů se zkušební dokumentací pro čtyřleté obory vzdělání a šestiletá a osmiletá gymnázia. Zkušební dokumentace obsahovala vždy testový sešit z českého jazyka a literatury a matematiky, dále záznamový arch pro zápis odpovědí didaktického testu z českého jazyka a literatury, respektive matematiky, klíče správných řešení úloh didaktických testů a metodické pokyny pro zadávající učitele. - Střední školy si tak mohly i s pomocí těchto ilustračních testů zorganizovat jednotnou přijímací zkoušku „nanečisto“.

Co se chystá:

  • - 8. února 2017 bude výše zmíněná sada ilustračních testů zveřejněna i na www.cermat.cz, kde doplní již zpřístupněné 4 sady zkušební dokumentace, podle kterých se uchazeči mohou připravovat na formální podobu zkušební dokumentace, vyzkoušet si různé typy úloh a zápis do záznamových archů.
  • - Ve druhé polovině února Centrum prostřednictvím webových stránek a základních škol zpřístupní uchazečům o maturitní obory informační balíček s podrobnostmi a pravidly konání didaktických testů. V tomto informačním balíčku budou uvedena například doporučení pro vyplňování záznamového archu, pravidla průběhu zkoušky v učebně nebo základní rozdělení typů úloh, které se v didaktických testech objevují.

„Jednotné přijímací testy nebudou obsahovat nic, co by bylo nad rámec RVP ZV pro jednotlivé ročníky vzdělávání.K jejich úspěšnému absolvování by proto mělo stačit dobré zvládnutí učiva základní školy ve vzdělávacích oborech Český jazyk a literatura a Matematika a její aplikace,“ ujišťuje ředitel Cermatu Jiří Zíka.

Pro seznámení se s formální i obsahovou stránkou zkušební dokumentace je možné už nyní navštívit webové stránky Centra na adrese www.cermat.cz, kde jsou v záložce Jednotná přijímací zkouška – Testová zadání k procvičení k dispozici ilustrační testy i testy z řádných termínů pokusných ověřování organizace přijímacího řízení, společně se záznamovými archy, do nichž uchazeči zapisují své odpovědi, a klíči správných řešení pro jednotlivé úlohy.

Oficiální zdroje jsou:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…