Ministerstvo spravedlnosti: Kvalitnější znalecké posudky i pravidelné kontroly

05.05.2016 18:04

Ministr spravedlnosti představil zákon o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech.

Ministerstvo spravedlnosti: Kvalitnější znalecké posudky i pravidelné kontroly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Současnou, několik desítek let starou úpravu chce Ministerstvo spravedlnosti nahradit zákonem, který stabilizuje a zkvalitní výkon znalecké činnosti.

„Profese znalců je velmi úzce spjata se sociálním a ekonomickým prostředím. Je tedy logické, že téměř šedesát let stará norma dávno nemůže vyhovovat. Největším problémem je, že po roce 1989 nebyl vytvořen žádný systém, který by kontroloval, zda jsou znalecké posudky vytvářeny nezávisle a objektivně. Do znalecké profese po roce 89 vtrhlo podnikání a my na to musíme reagovat“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Návrh zákona proto zavádí systém pravidelných kontrol znalecké činnosti, které budou prováděny každých pět let, a sjednocuje kritéria pro samotný vstup do znalecké profese. Pro znalce zákon nově stanovuje povinnou vstupní zkoušku.

„Zavedení jednoznačných kvalifikačních požadavků by mělo vést k personálnímu zkvalitnění výkonu této profese, protože ji budou moci vykonávat pouze takové osoby, které splní určitý minimální standard,“ uvedl ministr spravedlnosti.

Novinkou bude také jasnější vymezení odpovědnosti, s čímž souvisí zavedení povinného pojištění pro znalce, ústav či kancelář.  Ministerstvo spravedlnosti se chce zaměřit také na rozšíření možnosti přezkoumávání znaleckých posudků a kontrolu jejich formální a věcné správnosti.

Zároveň návrh mění systém odměňování znalců. Nejedná se jen o navýšení samotné odměny (znalečného), ale i o rozšíření okruhu nákladů, které jsou hrazeny, a zakotvení možnosti dalších náhrad, například za ztrátu času v bezprostřední souvislosti s úkony nutnými pro vypracování znaleckého posudku.

Návrh také zavádí elektronickou evidenci znaleckých deníků namísto současných papírových tak, aby byla umožněna flexibilní kontrola.

Zákon o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech by měl nabýt účinnosti dne 1. ledna 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…