Ministerstvo spravedlnosti: Pavel Blažek nezasahoval proti expertovi, jak tvrdí Aktuálně.cz

18.12.2023 13:21 | Tisková zpráva

Aktuálně.cz v pátek 15. prosince 2023 v článku Jana Horáka uvádí, že „ministr spravedlnosti Pavel Blažek zasáhl proti expertovi“. Jednat se mělo o znalce s expertizou v oblasti čistoty ovzduší, doktora přírodních věd Pavla Hadaše. Titulek je zavádějící, článek samotný uvádí nepravdivé informace a zcela pomíjí zásadní skutečnosti.

Ministerstvo spravedlnosti: Pavel Blažek nezasahoval proti expertovi, jak tvrdí Aktuálně.cz
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

V úvodu je nutné zdůraznit, že ve věci uvedeného experta „zasahoval“ odbor insolvenční a soudních znalců vedený (OINS) Ministerstva spravedlnosti jako orgán prvního stupně, a to ještě za předchozího vedení ministerstva v roce 2021. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek tak proti expertovi nezasahoval, ani nemohl, protože v době zahájení řízení o přestupku nebyl ani ve funkci ministra. Naopak, byl to právě ministr Pavel Blažek, který rozhodnutí odboru částečně zrušil a řízení částečně zastavil.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Samotné řízení o přestupku bylo zahájeno v dubnu 2021. Řízení o přestupku vedl Mgr. Jan Benýšek, toho času pověřený ředitel odboru insolvenčního a soudních znalců, který svým rozhodnutím dne 1. 2. 2022 uznal znalce vinným ze spáchání přestupku a uložil mu pokutu ve výši 95 000,- Kč. Obviněný znalec následně proti tomuto rozhodnutí podal rozklad.

Věc se tak dostala k současnému ministrovi až v říjnu 2022. Ten pak 7. 10. 2022 na základě doporučení rozkladové komise (poradního orgánu ministra složeného z předních expertů především v oblasti správního práva) rozhodnutí orgánu prvního stupně v části týkající se jednání, které bylo promlčené, zrušil. A řízení zastavil. Z tohoto důvodu pak zrušil i výrok o pokutě. Ve zbývající části rozhodnutí orgánu prvního stupně potvrdil.

Pokud jde o následné soudní řízení, kterým bylo zrušeno rozhodnutí ministerstva, nemůžeme jej blíže komentovat, protože ze strany ministerstva byla podána kasační stížnost, o níž nebylo dosud rozhodnuto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …