Ministerstvo spravedlnosti: Pavel Blažek nezasahoval proti expertovi, jak tvrdí Aktuálně.cz

18.12.2023 13:21 | Tisková zpráva

Aktuálně.cz v pátek 15. prosince 2023 v článku Jana Horáka uvádí, že „ministr spravedlnosti Pavel Blažek zasáhl proti expertovi“. Jednat se mělo o znalce s expertizou v oblasti čistoty ovzduší, doktora přírodních věd Pavla Hadaše. Titulek je zavádějící, článek samotný uvádí nepravdivé informace a zcela pomíjí zásadní skutečnosti.

Ministerstvo spravedlnosti: Pavel Blažek nezasahoval proti expertovi, jak tvrdí Aktuálně.cz
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

V úvodu je nutné zdůraznit, že ve věci uvedeného experta „zasahoval“ odbor insolvenční a soudních znalců vedený (OINS) Ministerstva spravedlnosti jako orgán prvního stupně, a to ještě za předchozího vedení ministerstva v roce 2021. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek tak proti expertovi nezasahoval, ani nemohl, protože v době zahájení řízení o přestupku nebyl ani ve funkci ministra. Naopak, byl to právě ministr Pavel Blažek, který rozhodnutí odboru částečně zrušil a řízení částečně zastavil.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43745 lidí

Samotné řízení o přestupku bylo zahájeno v dubnu 2021. Řízení o přestupku vedl Mgr. Jan Benýšek, toho času pověřený ředitel odboru insolvenčního a soudních znalců, který svým rozhodnutím dne 1. 2. 2022 uznal znalce vinným ze spáchání přestupku a uložil mu pokutu ve výši 95 000,- Kč. Obviněný znalec následně proti tomuto rozhodnutí podal rozklad.

Věc se tak dostala k současnému ministrovi až v říjnu 2022. Ten pak 7. 10. 2022 na základě doporučení rozkladové komise (poradního orgánu ministra složeného z předních expertů především v oblasti správního práva) rozhodnutí orgánu prvního stupně v části týkající se jednání, které bylo promlčené, zrušil. A řízení zastavil. Z tohoto důvodu pak zrušil i výrok o pokutě. Ve zbývající části rozhodnutí orgánu prvního stupně potvrdil.

Pokud jde o následné soudní řízení, kterým bylo zrušeno rozhodnutí ministerstva, nemůžeme jej blíže komentovat, protože ze strany ministerstva byla podána kasační stížnost, o níž nebylo dosud rozhodnuto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…