Ministerstvo spravedlnosti: Právní rámec pro důchodovou reformu projedná Legislativní rada vlády 1. července

18.05.2021 19:38

Legislativní rada vlády (LRV) projedná návrhy zákonů tvořící tzv. důchodovou reformu 1. července 2021.

Ministerstvo spravedlnosti: Právní rámec pro důchodovou reformu projedná Legislativní rada vlády 1. července
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Platí, že Legislativní rada vlády má návrhy zákonů projednat a zaujmout k nim stanovisko do 60 dnů od jejich předložení vládě, což je skutečnost ministerstvům všeobecně známá, kterou musí vždy zohlednit při vytváření harmonogramu přípravy návrhů zákonů, zejména pak tehdy, jde-li o natolik zásadní návrhy jako v tomto případě.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo tři návrhy zákonů, které dohromady tvoří tzv. důchodovou reformu, 7. května 2021. Podle záměru předkladatele má důchodová reforma v oblasti důchodů přinést stěžejní změny, jimiž má být vytvořen právní rámec pro stabilní důchodový systém na další desítky let. Jde tedy o návrhy, které svými dopady mohou ovlivnit život téměř každého občana České republiky. Projednávání takto významných návrhů musí být velmi pečlivé a zevrubné. Je proto nezbytně nutné, aby se jimi standardním způsobem zabývala i LRV a jako poradní orgán vlády k nim zaujala své odborné stanovisko.

LRV tyto návrhy posoudí z hlediska, zda jsou v souladu s ústavním pořádkem a s ostatními součástmi právního řádu České republiky, s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána, a s právem Evropské unie, zda jsou ve všech svých částech a jako celek nezbytné, zda jejich obsah je přehledně členěn, srozumitelně a jednoznačně formulován a je v souladu s ostatními závaznými pravidly legislativního procesu, a v neposlední řadě též z hlediska, zda bylo provedeno hodnocení dopadů regulace v souladu s Obecnými zásadami pro hodnocení dopadů regulace (RIA).

Návrhy zákonů tvořící tzv. důchodovou reformu jsou již v současné době projednávány pracovními komisemi Legislativní rady vlády. Legislativní rada vlády je projedná na svém řádném zasedání dne 1. července 2021. Teprve poté bude možné, v souladu s Jednacím řádem vlády, jejich projednání vládou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…