Ministerstvo spravedlnosti: Reakce na článek Seznam zprávy „Vysoce postavený úředník jde proti Blažkovi. Využil nový zákon”

23.11.2023 11:17 | Tisková zpráva

Ministerstvo spravedlnosti reaguje na článek serveru Seznam Zprávy s názvem „Vysoce postavený úředník jde proti Blažkovi. Využil nový zákon”. V článku není uvedeno, že by v době, kdy byl Pavel Blažek ministrem spravedlnosti, mělo k nekalostem docházet.

Ministerstvo spravedlnosti: Reakce na článek Seznam zprávy „Vysoce postavený úředník jde proti Blažkovi. Využil nový zákon”
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Naprosto absurdní je tvrzení, že se „vedení ministerstva pokouší ovládnout miliardový byznys s insolvencemi“. Insolvenční řízení jsou v kompetenci příslušných soudů. Ministerstvo spravedlnosti insolvenční řízení nevede, nerozhoduje zda se konkrétní insolvenční řízení vůbec povede, ani o tom kdo bude ustanoven insolvenčním správcem.

V článku se dále uvádí, že „ministr Blažek přeskládal Ministerstvo spravedlnosti…” K tomuto tvrzení sdělujeme, že tento krok ministr Blažek nenavrhoval a dnes vládou schválenou tzv. systemizaci ministr spravedlnosti rovněž neinicioval, ani nemá v kompetenci o ní rozhodnout.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

Nad rámec doplňujeme vyjádření státního tajemníka Jana Lišáka k odchodu Antonína Stanislava v roce 2016 a několik dalších důležitých faktů: „Jmenovaný státní zaměstnanec nebyl po dobu trvání služebního poměru kárně prošetřován, služební orgán neobdržel žádný návrh na kárné, či jiné (výtka apod.) opatření ze strany představených jmenovaného zaměstnance ani ministra spravedlnosti a nejsou mu známy jakékoli skutečnosti o zřízení ‚speciální vyšetřovací komise’.“

Dehonestující informace ohledně osoby Antonína Stanislava v článku jsou zcela nepravdivé, ať již jde o jeho odchod v roce 2016, nebo údajné manipulace. Antonín Stanislav odešel na vlastní žádost se služebním hodnocením ‚vynikající‘ a zároveň mu byla poskytnuta mimořádná odměna. Navíc to byl on, kdo v dubnu 2016 zadal pokyn posoudit případné nestandardní jednání (úkony) v průběhu výkonu zkoušky insolvenčního správce.

V článku jsou uvedeny údaje z doby před osmi lety, tedy z let 2015-16, které již byly dříve vyvráceny jako nepravdivé, a to orgány činnými v trestním řízení a trestními soudy.

Dnes se na nás server Seznam Zprávy obrátil s dalším dotazem ohledně tzv. informačního příkazu ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Informační příkazy ministr Blažek vydal dva na základě doporučení rozkladové komise ze dne 27. 7. 2023 dne 28. 8. 2023. Komise zasedala v počtu 13 renomovaných právníků a „doporučila otázky poskytnout, a tedy vydat informační příkaz”.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …