Ministerstvo spravedlnosti: Tématem v Bruselu byl i boj proti obchodování s drogami a organizovanému zločinu

05.12.2023 13:21 | Tisková zpráva

V Bruselu v pondělí jednali ministři spravedlnosti. Nařízení o předávání trestního řízení, směrnice o právech obětí, justiční reakce na ruskou agresi vůči Ukrajině či boj proti obchodování s drogami a organizovanému zločinu patřily mezi nejvýraznější témata. Delegaci Ministerstva spravedlnosti vedl náměstek ministra Karel Dvořák.

Ministerstvo spravedlnosti: Tématem v Bruselu byl i boj proti obchodování s drogami a organizovanému zločinu
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

V pondělí 4. prosince zasedala v Bruselu Rada ministrů spravedlnosti EU. Šlo se o poslední jednání za končícího španělského předsednictví v Radě EU. Ministři se v první řadě zabývali nařízením o předávání trestního řízení, k němuž přijali tzv. obecný přístup, který umožní předsednictví zahájit vyjednávání s Evropským parlamentem. Předávání trestního řízení je poslední oblastí mezinárodní justiční spolupráce v trestních věcech, která není v rámci EU jednotně upravena.

Náměstek Dvořák jménem ČR ocenil úsilí předsednictví v průběhu vyjednávání, zároveň ale zdůraznil, že projednávání návrhu nařízení mělo být věnováno ještě více času na expertní úrovni, aby došlo k naplnění záměru vytvořit moderní, účinný a snadno aplikovatelný nástroj pro spolupráci justičních orgánů v jednotlivých členských státech.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

Následovala debata o ochraně obětí v souvislosti s projednávanou směrnicí, kterou se mění směrnice 2012/29/EU o právech obětí. Ministři se vyjadřovali ke dvěma hlavním otázkám, jednak k metodám odškodňování obětí a zadruhé k tomu, jak komplexně pojmout přístup k dětským obětem.

„Považujeme za zásadní, aby primární povinnost odškodnit oběti zůstala na pachateli, neboť jen takový postup může mít plný výchovný efekt. Česká republika podporuje vznik komplexního a koordinovaného přístupu při zajišťování služeb pro dětské oběti. Současně je třeba brát v úvahu finanční i personální kapacity, které má stát k dispozici, proto bychom se v první řadě měli zaměřit na zvlášť zranitelné oběti, jako jsou oběti sexuálního a domácího násilí,“ poznamenal náměstek Dvořák.

Pracovní oběd byl věnován výměně aktuálních zkušeností s bojem proti obchodování s drogami a organizovanému zločinu.

Mezi dalšími projednávanými agendami bylo představení studie o fungování Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), přístup EU k Evropské úmluvě o lidských právech či uplatňování obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…