Ministerstvo spravedlnosti: Veřejnost se může podílet na přípravách nového akčního plánu Partnerství pro otevřené vládnutí

27.01.2020 19:38

V pondělí 27. ledna vyhlásilo Ministerstvo spravedlnosti veřejné konzultace k přípravě Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí.

Ministerstvo spravedlnosti: Veřejnost se může podílet na přípravách nového akčního plánu Partnerství pro otevřené vládnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Cílem těchto konzultací je shromáždění návrhů na závazky České republiky v oblasti otevřeného vládnutí, které by mohly v následujících dvou letech přispět k otevřenějšímu vládnutí v České republice.

Návrhy na závazky mohou zájemci zasílat písemně nejpozději do 24. února 2020 nebo je osobně prezentovat na veřejném workshopu, který se uskuteční 2. března 2020 a kterým první kolo veřejných konzultací skončí. O workshopu budeme včas informovat.

Návrhy na závazky je možné zasílat přednostně na e-mailovou adresu OGP@msp.justice.cz nebo poštou na adresu Ministerstva spravedlnosti ČR, Vyšehradská 16, 128 10 Praha 2. Případné dotazy mohou zájemci směřovat k národní kontaktní osobě pro OGP.

Posláním mezinárodní iniciativy Partnerství pro otevřené vládnutí, jejímž členem je Česká republika již od roku 2011, je podporovat zapojení nevládního sektoru a občanské společnosti do rozhodování o záležitostech, které se jich dotýkají a které jsou pro ně podstatné. Děje se tak v souladu s principy otevřeného vládnutí, které je založeno na hodnotách transparentnosti, odpovědnosti za své jednání a zapojování veřejnosti do procesů rozhodování, nastavování politiky a v neposlední řadě i poskytování smysluplné zpětné vazby.

Cílem veřejných konzultací je prostřednictvím spolupráce a dialogu s občany, neziskovými organizacemi, akademickou sférou, profesními komorami a dalšími profesionály ve svém oboru navrhnout a přijmout takové závazky či úkoly, které principy otevřeného vládnutí naplňují a posouvají tak proces vládnutí v České republice na kvalitativně vyšší úroveň. Více informací naleznout zájemci ZDE.

Hlavním kritériem návrhů na závazky je, aby v sobě obsahovaly prvek zapojení občanské společnosti, vázaly se na výše zmíněné hodnoty otevřeného vládnutí a byly dostatečně konkrétní, realizovatelné a měřitelné. Svým zaměřením mohou navrhované závazky navazovat na již dříve sledovaná témata boje proti korupci (podpora whistleblowingu), přístupu veřejnosti k informacím a zvýšení transparentnosti (právo na informace, otevřená data, zveřejňování rozsudků, přístupnost vědeckých informací) nebo například zlepšování veřejných služeb (zavádění managementu kvality ve státní službě). Mohou se ale také vztahovat k jakékoliv jiné oblasti a pomáhat například s naplňováním Cílů udržitelného rozvoje.

Více podrobností o celém procesu vytváření Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2020 až 2022 a o konkrétní podobě možných závazků naleznete ZDE a v podrobném doprovodném dokumentu k veřejným konzultacím ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…