Ministerstvo spravedlnosti: Vláda schválila opatření, díky kterému mají soudy zajištěné finanční prostředky

31.08.2023 13:21 | Tisková zpráva

V mediálním prostoru se minulý týden objevily informace, že některým soudům došly peníze, a kvůli tomu jsou pak v ohrožení platby obhájcům ex offo, soudním znalcům či tlumočníkům.

Ministerstvo spravedlnosti: Vláda schválila opatření, díky kterému mají soudy zajištěné finanční prostředky
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Skutečnost je však taková, že aktuálně mají soudy k dispozici 516 milionů korun na úhradu ostatních věcných výdajů, tedy na úhradu provozních výdajů, mandatorních výdajů soudů, zahrnujících odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů, či na pokrytí nákladů na zvýšené energie.

Jen z položky, určené na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů, je možno v současné době čerpat více než 70 milionů korun.

Současně v červenci letošního roku na pokyn minstra připravil resort návrh na posílení rozpočtu Ministerstva spravedlnosti pod názvem „Úprava rozpočtu běžných výdajů kapitoly Ministerstva spravedlnosti“, který vláda schválila a díky kterému dostanou tuzemské soudy další finanční prostředky na úhradu odměn advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů v objemu 919 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…