Ministerstvo spravedlnosti plánuje řešení pro osoby v dluhové pasti

26.02.2016 21:37

Ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s odborníky diskutuje o vhodném řešení pro osoby, které se ocitly v dluhové pasti. Tato iniciativa je v některých médiích nepřesně prezentována pod názvem „dluhová amnestie“.

Ministerstvo spravedlnosti plánuje řešení pro osoby v dluhové pasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti nabídne vyvážené řešení, které umožní dlužníkům návrat do normálního života. Zároveň však bere na zřetel zájmy věřitelů.

Úvahy o případných změnách insolvenčního zákona se soustředí na vymezení podmínek pro povolení oddlužení a možné osvobození od části dluhů. V současné podobě je institut oddlužení přístupný pouze osobám, u nichž lze předpokládat, že budou schopny splatit alespoň 30 % pohledávek nezajištěných věřitelů v průběhu 5 let.

Současný systém tak dlužníka málo motivuje, aby prostřednictvím insolvenčního řízení řešil včas svou dluhovou situaci. Důvodem je obava z nesplnění stanovené 30% hranice uspokojení, jejíž neosvědčení může vést k prohlášení konkurzu na majetek dlužníka. Důsledkem je však v mnoha případech jen další zadlužování a zmnožování exekucí bez vyhlídky na zlepšení. Tento stav nesvědčí ani věřitelům, ani státu.

Základním východiskem je v těchto chvílích zpřístupnění institutu oddlužení i nemajetným osobám, které nesplňují podmínky pro povolení dosavadního oddlužení. Případné přiznání osvobození od části dluhů a jeho rozsah by však bylo závislé na snaze dlužníka tyto dluhy dle svých možností plnit. Situace by se tedy neposuzovala striktně podle kvantitativních parametrů, jako je tomu nyní, ale bral by se v úvahu i případný příkladný přístup dlužníka k řešení své finanční situace a svou snahu splatit alespoň část dluhů po určitou dobu, může mu být přiznáno osvobození i při nižším uspokojení. Vychází se z toho, že je v zájmu dlužníka i společnosti, aby zde byla naděje na jeho návrat do normálního ekonomického života.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…