Ministerstvo spravedlnosti předkládá do meziresortního připomínkového řízení návrh regulace lobbování

30.11.2022 19:38 | Tisková zpráva

Dne 30. listopadu 2022 rozeslalo Ministerstvo spravedlnosti do mezirezortního připomínkového řízení návrh regulace lobbování. Přijetí regulace lobbování je pro Českou republiku podmínkou k čerpání prostředků z Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy.

Ministerstvo spravedlnosti předkládá do meziresortního připomínkového řízení návrh regulace lobbování
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

„Regulace lobbingu bude vyžadovat množství politických diskuzí a kompromisů. Věřím ale, že se nám podaří dosáhnout rozumné podoby návrhu zákona, který poslouží veřejnosti a zároveň nezahltí politiky a lobbisty nadbytečnou byrokracií,“ uvádí ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Cíl návrhu:

  • zprůhlednit legislativní proces
  • umožnit veřejnosti přístup k informacím o kontaktech politiků a vysokých úředníků s lobbisty
  • legitimizace lobbování coby standardního prvku fungování demokracie za předpokladu, že k němu dochází transparentně

Přijetí regulace lobbování v tomto volebním období je pro Českou republiku jednou z podmínek pro čerpání finančních prostředků prostřednictvím Národního plánu obnovy z Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility), který je součástí unijního nástroje na podporu oživení NextGenerationEU. Národní plán obnovy má pomoci zmírnit hospodářský a sociální dopad koronavirové pandemie, zvýšit udržitelnost a odolnost ekonomiky a společnosti a připravit je na výzvy a příležitosti zelené a digitální transformace.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Ministerstvo spravedlnosti usiluje o postupné naplnění všech milníků směřujících ke schválení regulace lobbování. Rozeslání návrhu do mezirezortního připomínkového je prvním krokem, v rámci kterého bude uplatněna připomínkovými místy a odbornou veřejností řada připomínek a budou vedeny intenzivní politické diskuze.

„K řádnému čerpání finančních prostředků z Národního plánu obnovy se vláda zavázala v programovém prohlášení. Takže mám radost, že v případě regulace lobbování v protikorupční oblasti jednotlivé milníky směřující ke splnění všech závazků náš resort plní,“ konstatuje ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Základní parametry navrhované regulace:

  • Zakotvení definice lobbování, lobbisty a stanovení výčtu lobbovaných.
  • Navrhuje se zřízení registru lobbistů a lobbovaných, díky kterému se občané dozví o tom, koho registrovaný lobbista, v jaké věci lobboval.
  • Neplnění povinností stanovených zákonem, například neohlášení záměru lobbisty lobbovat, bude podléhat přestupkové odpovědnosti.
  • Zákonodárci budou mít povinnost uvádět lobbistickou stopu právního předpisu, tj. informovat veřejnost o tom ve vztahu k jakému návrhu právního předpisu byli úspěšně lobbováni.

Regulace lobbování se v rámci členských států Evropské unie postupně rozšiřuje. Ne vždy jsou však parametry zahraničních právních úprav nastaveny funkčně. Předkládaný návrh směřuje k tomu, aby se negativním zahraničním zkušenostem vyvaroval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…