Ministerstvo spravedlnosti trvá na rychlé opravě textu a omluvě

04.08.2022 16:11

Reakce Ministerstva spravedlnosti na tvrzení uvedená v článku zveřejněném na webu Aktuálně.cz

Ministerstvo spravedlnosti trvá na rychlé opravě textu a omluvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti reaguje na další tvrzení HN. Tentokrát se jedná o komentář M. Fendrycha na webu Aktuálně.cz. Autora článku jsme vyzvali, aby v textu opravil zjevné nepravdy a žádáme ho, aby doložil tvrzení, že osoby, které v komentáři jmenuje – včetně ministra spravedlnosti – jsou prověřovány či vyšetřovány. 

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

Upozorňujeme, že vyšetřováním se podle § 161 odst. 1 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „trestní řád“) označuje úsek trestního stíhání před podáním obžaloby, návrhu na schválení dohody o vině a trestu, postoupením věci jinému orgánu nebo zastavením trestního stíhání, včetně schválení narovnání a podmíněného zastavení trestního stíhání před podáním obžaloby, návrhu na schválení dohody o vině a trestu. Jde tedy o fázi, kdy je podle § 160 odst. 1 trestního řádu zahájeno trestní stíhání doručením usnesení o zahájení trestního stíhání.

S ohledem na výše uvedená tvrzení žádáme, aby M. Fendrych doložili fakta, že osoby, které v komentáři jmenuje – včetně ministra spravedlnosti – jsou vyšetřováni, případně, jaký orgán činný v trestním řízení sdělil, či potvrdil, že jsou předmětem trestního řízení, a to i případně ve fázi prověřování.

Dále žádáme upřesnění, o jaké analýze (týkající se KS Brno) píše a kdy mu tuto analýzu podle něj Ministerstvo spravedlnosti odmítlo vydat. Ministerstvo spravedlnosti trvá na rychlé opravě textu a omluvě, protože nic takového není pravda.

V článku se uvádí: „A poslední střípek do mozaiky - Blažek prosazuje i změnu na krajském soudu v Brně, tedy v instituci, která by v případě obžaloby soudila prověřovanou kauzu kolem brněnské ODS. Odmítl jmenovat místopředsedu trestního úseku. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek „neusiluje“ o žádné změny na KS v Brně. Pouze se rozhodl nejmenovat jednoho místopředsedu, na což má ze zákona jako ministr spravedlnosti právo.

Autor dále uvádí, že: „Pavel Blažek argumentuje další analýzou a tu zase odmítá Aktuálně.cz poskytnout.“ Autor komentáře byl vyzván, aby objasnil, o jaké analýze píše a kdy mu odmítla být vydána. Ministerstvo spravedlnosti se proti tomuto tvrzení ohrazuje.

Ministerstvo spravedlnosti doplňuje reakci na dřívější tvrzení Hospodářských novin, kde se uvádí, že: „HN a Aktuálně.cz po ministerstvu chtěly prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím analýzy získat – to je ale vydat odmítlo.“ Ministerstvo spravedlnosti veškerá získaná čísla transparentně zveřejnilo a v tomto duchu informovalo nejen Hospodářské noviny, a to ZDE v tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…