Ministerstvo vnitra: Kampaň představuje příběhy ukrajinských uprchlíků, kteří si našli práci v České republice

08.04.2024 10:17 | Tisková zpráva

Učitelka Viktoria, kuchařka Lesia nebo zubní asistentka Olena patří mezi tváře komunikační kampaně „Pracujeme tam, kde je třeba“. Ta přináší skutečné příběhy ukrajinských uprchlíků, kteří si v České republice našli práci a postupně se začleňují do české společnosti.

Ministerstvo vnitra: Kampaň představuje příběhy ukrajinských uprchlíků, kteří si našli práci v České republice
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Kampaň společně připravilo Ministerstvo vnitra České republiky, Úřad vlády České republiky, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a česká kancelář Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

„Přestože se řada lidí stále chce na Ukrajinu vrátit, nemohou u nás žít v provizorních podmínkách a bez výhledu do budoucnosti. Kampaní chceme přispět k tomu, aby se ukrajinští uprchlíci dále začleňovali do české společnosti, a současně i českým občanům ukázat, že ukrajinští uprchlíci jsou pro naši zemi přínosem,“ přibližuje zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „Pracují, posílají děti do školy a stávají se našimi sousedy,“ dodává.

Kampaň je již nyní viditelná ve veřejném prostoru, v nadcházejících dnech bude spuštěna i její online verze a objeví se také na stránkách tištěných médií. Náklady kampaně jsou vyčísleny na 10 milionů korun. Část hradí ze své rozpočtové kapitoly Úřad vlády České republiky a Ministerstvo vnitra České republiky, část pak česká kancelář Mezinárodní organizace pro migraci, která se pomocí ukrajinským uprchlíkům a jejich začleňováním zabývá od počátku ruského vpádu na Ukrajinu.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

„Od doby, kdy jsme o kampani začali uvažovat, jsme chtěli, aby odrážela skutečné lidské příběhy, s nimiž se dennodenně setkáváme v terénu. Proto na plakátech najdete například paní Svitlanu, která podobně jako mnoho jiných nenašla práci v oboru, jemuž se věnovala na Ukrajině. Tam byla učitelkou, tady začínala v ocelárnách. Když se ale naučila česky, získala práci jako asistentka pedagoga ve škole pro děti se sluchovým postižením,“ vysvětluje Petr Čáp, ředitel české kanceláře IOM.

Ministerstvo vnitra České republiky současně v minulých dnech představilo návrh zákona, který ukrajinským uprchlíkům, již jsou ekonomicky soběstační a nepobírají od státu dávky, umožní získat běžný pobytový status ve formě dlouhodobého pobytu. Novinka, která cílí na ty ukrajinské uprchlíky, kteří se chtějí v České republice dlouhodobě usadit, ovšem nijak nenahrazuje institut dočasné ochrany. Ten bude pokračovat i v následujícím roce.

„Ze sociologických šetření víme, že část uprchlíků v nejbližší době návrat na Ukrajinu neplánuje. Někteří nemají kam, protože jejich domy byly zničené. Jiní u nás začali nový život, naučili se česky a našli si práci. Pracují na místech, kde jsou potřeba - ve školkách, školách nebo sociálních službách. Právě jim nový zákon nabídne možnost, aby se v České republice usadili na delší dobu,“ doplňuje ředitel odboru komunikace Ministerstva vnitra České republiky Miroslav Jašurek.

Česká republika od počátku ruské invaze na Ukrajinu udělila dočasnou ochranu bezmála 600 tisícům uprchlíků. Nyní jich na našem území žije téměř 340 tisíc. Většinově se jedná o ženy a děti. Práci si našlo více než 123 tisíc z nich. A každý týden se počet pracujících ukrajinských uprchlíků zvyšuje zhruba o tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…