Ministerstvo vnitra ocenilo nejlepší projekty národního kola Evropské ceny prevence kriminality

23.02.2017 14:05

Prevence trestné činnosti páchané na seniorech byla tématem Evropské ceny prevence kriminality (ECPA) pro rok 2016. Tato soutěž každoročně oceňuje nejlepší evropský projekt v oblasti prevence kriminality. Česká republika se soutěže účastní od roku 2005.

Ministerstvo vnitra ocenilo nejlepší projekty národního kola Evropské ceny prevence kriminality
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

V úterý 21. února 2017 předal první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček slavnostně ceny zástupcům nejlepších preventivních projektů národního kola Evropské ceny prevence kriminality za rok 2016.

První místo v národním kole získal projekt „Senior akademie“, který již od roku 2006 realizuje Městská policie Brno. Jde o speciální studijní program ve formátu celoživotního vzdělávání určený seniorům, jenž se zaměřuje na témata kriminálních, pořádkových, dopravních nebo požárních rizik, která seniory v současné společnosti ohrožují. Projekt „Senior akademie“ je prvním českým projektem, který zvítězil jak v národním, tak i v evropském kole soutěže.

Druhé místo získal Krajský úřad Královéhradeckého kraje s projektem „Nedáme se!“. Projekt učí zábavnou divadelní formou říkat seniory „NE“ manipulacím a podvodníkům. Hlavní přínos projektu spočívá v tom, že nejde o pouhou přednášku a předávání informací, ale že se senioři vzdělávají zážitkově, interakčně a nenásilnou formou.

Na třetím místě se umístil projekt Městské policie Litvínov s názvem „Nevzdávejte to, senioři!“. Cílem projektu je pomoci posílit sebevědomí seniorů, naučit je různým obranným technikám, přispět k jejich větší vnímavosti vůči vlastnímu okolí a zintenzivnit jejich spolupráci s městskou i státní policií.

Evropská cena prevence kriminality je soutěž, která každoročně oceňuje nejlepší evropský projekt v oblasti prevence kriminality. Do soutěže jsou nominovány vítězné projekty národních kol v členských zemích EU. Na projektech se cení především nové přístupy, spolupráce více subjektů a účinnost v praxi. V České republice vyhlašuje národní kolo soutěže každoročně Ministerstvo vnitra – odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…