Ministerstvo vnitra radí, jak se chovat na sociálních sítích

01.10.2023 7:14 | Tisková zpráva

Ministerstvo vnitra se rozhodlo zapojit do Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti vydáním brožury s deseti základními pravidly, jak se chovat na sociálních sítích. V té zábavnou formou radí, čeho se na sítích vyvarovat.

Ministerstvo vnitra radí, jak se chovat na sociálních sítích
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Brožura, která obsahuje i verzi pro starší (tzv. boomer verzi), je určena pedagogům, preventistům, rodičům, dětem a zkrátka všem, kdo se v online světě pohybují a chtějí se vyvarovat rizikového chovaní. Ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem ji ministerstvo v elektronické podobě rozešle do škol.

Ministerstvo vnitra vydává brožuru s deseti pravidly, jak by se lidé měli chovat na sociálních sítích a v online prostoru. Brožura je určená zejména pro děti a dospívající. Zábavnou formou radí, jak se v online světe vyvarovat rizikového chování, které by jim mohlo v budoucnu způsobit potíže. Materiál ale pamatuje i na rodiče, popřípadě pedagogy a další, kteří s mládeží pracují. Obsahuje totiž i verzi pravidel srozumitelnou pro starší generaci.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

„Virtuální svět může být stejně nebezpečný jako ten reálný. Navíc v něm děti tráví spoustu času. Na jeho nástrahy je tak potřeba neustále upozorňovat a zábavnou formou je učit a zvyšovat tak jejich odolnost a mediální gramotnost,“ popsal ministr vnitra Vít Rakušan důvody vydání vzdělávacího materiálu.

Doplnil, že v souvislosti s tím ministerstvo plánuje po celý říjen, tedy Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti, na svých sociálních sítích uživatele informovat o nástrahách v kyberprostoru. Ministerstvo tím chce také podpořit aktivity policie a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost v této oblasti.

Aby se brožura dostala co nejblíže dětem, navázalo ministerstvo spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, resp. s Národním pedagogickým institutem. Ten zajistí její rozeslání v elektronické podobě prostřednictvím tzv. krajských newsletterů do škol. Další distribuce bude probíhat prostřednictvím krajských koordinátorů prevence kriminality. Brožura bude také v tištěné podobě k dostání na Národních dnech prevence v Ostravě.

Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti

Říjen, Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti, koordinuje Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA). Jedná se o každoroční osvětovou kampaň, která probíhá napříč EU s cílem propagovat a posílit kybernetickou bezpečnost a zvýšit povědomí o všech nástrahách, které v kyberprostoru číhají.

Ministerstvo vnitra, konkrétně odbor prevence kriminality, se kyberkriminalitě věnuje nejenom během Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti, ale celoročně. Od roku 2016 jsme například podpořili přes 40 projektů prevence rizikového chování na internetu, jejichž cílovými skupinami jsou nejčastěji děti a mladiství, rodiče, senioři, pedagogové, ale i sociální pracovníci či příslušníci policie. Každoročně se také zapojujeme do Dne bezpečnějšího internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…