Ministerstvo zahraničí: Aktuální informace k brexitu a krátkodobým pobytům ve Velké Británii

28.12.2019 20:18

V případě, že Velká Británie neschválí dohodu o vystoupení, ani nepožádá o prodloužení členství v EU, dojde k vystoupení Velké Británie z EU bez dohody, tzv. tvrdému Brexitu ke dni 31. ledna 2020. Do té doby Velká Británie zůstává nadále členským státem EU se všemi právy a povinnostmi.

Ministerstvo zahraničí:  Aktuální informace k brexitu a krátkodobým pobytům ve Velké Británii
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

V případě krátkodobých pobytů v UK (za účelem turistiky, návštěva rodiny a přítel, obchodní jednání apod.), doporučuje MZV ČR následující:

Vstup do UK
Občané ČR nepotřebují pro krátkodobý pobyt v Británii víza. Občané nadále mohou do Británie přicestovat na platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Zdravotní pojištění
Nadále platí Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Ošetření ve státních zdravotnických zařízeních budou vzájemně mezi ČR a Velkou Británií proplácena. Sjednáním komerčního připojištění předejdete případným problémům v platbách za léčebné výlohy.

Řidičský průkaz
Nadále platí při vstupu řidičský průkaz ČR. Při cestách, jejichž termín koliduje s datem možného vystoupení Velké Británie z EU, doporučujeme i zajištění mezinárodního řidičského průkazu.

Zelená karta, pojištění auta
Velká Británie očekává, že řidiči cestující do Velké Británie budou mít platnou Zelenou kartu a platné potvrzení o zákonném pojištění motorového vozidla.

Další aktuální podrobné informace naleznete na webových stánkách:
Velvyslanectví ČR v Londýně ZDE
Úřad vlády ČR ZDE

Dále sdělujeme, že na dotazy související s brexitem odpovídá také Evropské kontaktní centrum "Europe Direct Contact Centre" (EDCC, tel. 00 800 67891011).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…