Ministerstvo zahraničí: ČR zvolena do Mezivládního výboru ICH UNESCO na období 2020-2024

15.09.2020 7:34

Česká republika byla dne 10. 9. 2020 zvolena členem mezivládního Výboru pro zachování nemateriálního kulturního dědictví UNESCO na období 2020-2024. V kompetitivní volbě obdržela 102 ze 146 hlasů.

Ministerstvo zahraničí: ČR zvolena do Mezivládního výboru ICH UNESCO na období 2020-2024
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Na 8. zasedání Valného shromáždění smluvních stran Úmluvy o ochraně nemateriálního kulturního dědictví, které se uskutečnilo ve dnech 8. - 10. 9. 2020, byla obměněna polovina členů Mezivládního výboru pro zachování nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. ČR byla zvolena v kompetitivní volbě na jedno místo připadající naší volební skupině podporou 102 hlasů ze 146. Kromě ČR bylo ve volbách zvoleno dalších 11 států: Švédsko, Švýcarsko, Česká republika, Brazílie, Panama, Peru, Korejská republika, Botswana, Pobřeží Slonoviny, Rwanda, Maroko, Saúdská Arábie.

Česká republika stála u zrodu úmluvy a díky své propracované metodice pro zachování tradiční lidové kultury byla velmi aktivní při přípravě tohoto významného mezinárodního právního nástroje. V minulých letech se aktivně zúčastnila činnosti spojené s naplňováním úmluvy při svém angažmá ať už na vládní úrovni v Subsidiárním orgánu Výboru pro zachování nemateriálního kulturního dědictví, či na nevládní v rámci Konzultačního výboru a později při mandátu České národopisné společnosti v Evaluačním orgánu. V letech 2011-2015 byla ČR poprvé zvolena do mezivládního Výboru pro zachování nemateriálního kulturního dědictví a svůj mandát vykonávala respektujíce Úmluvu.

Do Reprezentativního seznamu má ČR zapsáno šest prvků, z toho tři nadnárodní, které dokazují úspěšnou spolupráci na regionální a mezinárodní úrovni. V procesu hodnocení je v současné době nominace na tento seznam Ruční výroby ozdob z foukaných skleněných perlí pro vánoční stromek, i nominace do Registru osvědčených postupů velmi úspěšného programu ČR „ Nositel tradice lidového řemesla“, díky kterému je na území ČR podporována tradice lidových řemesel a předávání tohoto umu mladším generacím.

Své zvolení vnímá ČR jako příležitost sdílet s ostatními smluvními státy své zkušenosti z oblasti zachování nemateriálního kulturního dědictví a přispět ke zviditelnění Úmluvy o zachování nemateriálního kulturního dědictví.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…