Ministerstvo zahraničí: Dementi - Fakta o fungování systému DROZD

28.02.2020 19:35

MZV se důrazně ohrazuje proti tvrzení Lidových novin z 28. února 2020, že systém DROZD v boji s koronavirem zatím nepomáhá.

Ministerstvo zahraničí: Dementi - Fakta o fungování systému DROZD
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

S ohledem na předpisy upravující ochranu osobních údajů skutečně není možné využívat údaje ze systému DROZD pro jiné účely, než pro konzulárních ochranu vykonávanou Ministerstvem zahraničních věcí, tedy například není možné údaje použít pro účely hygieniků. To ovšem vůbec neznamená, že DROZD v boji s koronavirem nepomáhá. Zaprvé prostřednictvím systému DROZD občané v postižených destinacích získávají aktuální informace o vývoji nákazové situace, opatřeních místních orgánů, stejně jako o kontaktech, na které je možné se v případě potřeby obracet. Ostatně právě situace koronaviru vedla k výraznému zvýšení registrace v systému. V případě Itálie došlo k navýšení z cca 100 registrací na cca 2800 registrací během posledních 7 dnů. Celkově jsme zaznamenali nárůst o zhruba 6000 občanů registrovaných za poslední týden. Zadruhé kontaktní informace v systému DROZD výrazně usnadnily komunikaci se skupinou studentů z virem postiženého Íránu. Titulek i vyznění článku jsou proto naprosto zavádějící.

„Je to podobné, jako kdyby novináři kritizovali zdravotní pojišťovny za to, že nesdílí data svých klientů, kteří si u nich sjednali cestovní pojištění. I v takovém případě přece cestovatelé uvádějí, kam cestují a na jak dlouho," objasňuje situaci náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Poskytnuté osobní údaje Ministerstvo zahraničních věcí ČR uchovává a využívá jen ke shora uvedeným účelům a po uplynutí 30 dnů od data odjezdu občana ze zahraničí uvedeného v jeho registraci jsou z databáze automaticky vymazány. Při registraci dává každý občan souhlas se zpracováním osobních údajů jen pro výše uvedený účel a MZV nemůže poskytnuté údaje bez souhlasu občana používat pro jiný účel, nebo předávat osobní údaje dalším institucím. Zpracování osobních údajů se řídí zákonem č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, a také nařízením Evropského parlamentu a rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (GDPR).

MZV může, a také tak činí, prostřednictvím systému předávat zaregistrovaným občanům informace relevantní pro danou situaci. Naposledy ve čtvrtek 27. února 2020 byly prostřednictvím zprávy předány informace o doporučeních Ústřední epidemiologické komise, předány kontakty a odkazy na Státní zdravotnický ústav a na kontaktní linky v Itálii.

Systém za dobu svého trvání účinně pomohl informovat české občany v krizových situacích a každoročně jej využívá více a více občanů (jen za rok 2019 to bylo více než 111 tisíc občanů). Tvrzení Lidových novin výrazně poškozuje kredibilitu tohoto systému, který je zcela zásadní pro fungování efektivní konzulární ochrany občanů ČR v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…