Ministerstvo zahraničí: Od skla až po pomoc ukrajinským uprchlíkům

13.07.2022 8:31 | Tisková zpráva

Každé předsednictví představuje své priority nejen ostatním státům a odborné veřejnosti, ale také médiím. Takzvaný press trip pro zahraniční novináře připravilo také české předsednictví, a to pod taktovkou Ministerstva zahraničních věcí a Úřadu vlády ČR.

Ministerstvo zahraničí: Od skla až po pomoc ukrajinským uprchlíkům
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Do Prahy se přijelo podívat více než padesát žurnalistů ze všech členských států EU, ale také z Ukrajiny či USA. „Dobrá komunikace s médii je pro úspěch českého předsednictví klíčová. Novinářům z předních tiskových agentur, vlivných světových deníků a dalších prestižních médií jsme představili nejen naše priority pro další půlrok v čele Rady EU, ale také českou kulturu, gastronomii, humor a kořeny naší evropské identity,“ shrnul předseda vlády Petr Fiala.

Novináři se během čtyřdenní cesty nejdříve setkali s premiérem Petrem Fialou a vybranými členy kabinetu na neformální večeři v Lichtenštejnském paláci. Druhý den na půdě Ministerstva zahraničních věcí vyzpovídali ministry a náměstky většiny resortů. Dominantními tématy byly ruská agrese na Ukrajině, plány na rekonstrukci země a další perspektiva Ukrajiny v EU.

Novináři se dále setkali také s předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou, předsedou Výboru pro záležitosti EU Senátu Davidem Smoljakem a ukrajinským velvyslancem v Česku Jevhenem Perebyjnisem. Zavítali také do sídla Rádia Svobodná Evropa.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí

„V druhé části programu jsme zástupcům médií představili tradici českého křišťálu. Při návštěvě Liberce se seznámili s celosvětově oceňovanou tradicí našeho sklářství. Pak jim pracovníci Technické univerzity v Liberci představili také projekty 3D tiskáren a nanotechnologií,“ dodal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Závěr návštěvy patřil opět největší české předsednické prioritě – pomoci Ukrajině. Novináři tak na vlastní oči viděli dva projekty, které pomáhají ukrajinským uprchlíkům, kavárnu Background a Šatník Nory Fridrichové. „Češi projevují s ukrajinskými uprchlíky velkou solidaritu. Jejich pomoc a občanská angažovanost je obdivuhodná, jen přes veřejné sbírky Česko vybralo 3 miliardy korun. Novinářům jsme ukázali dva projekty, ale jsou jich stovky dalších,“ dodal Jan Lipavský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…