Ministerstvo zahraničí: Odsuzujeme zcela neakceptovatelné chování Ruské federace

24.02.2022 15:16 | Tisková zpráva

Ozbrojené síly Ruské federace vstoupily na území Ukrajiny. Stalo se tak téměř přesně osm let poté, co Ruská federace okupovala ukrajinský Krym.

Ministerstvo zahraničí: Odsuzujeme zcela neakceptovatelné chování Ruské federace
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Přestože země demokratického společenství vyvinuly maximální úsilí, aby vyhrocená situace, kterou v posledních měsících rozdmýchávalo Rusko, byla vyřešena výhradně diplomatickými prostředky, jsme svědky neobhajitelné a ničím nepodložené agrese Ruska vůči Ukrajině. Rusko v tuto chvíli pošlapává elementární principy evropské bezpečnostní architektury, mezinárodního práva a mírového soužití mezi národy, kterých se samo cynicky dovolává. Po létech pracně budované stability Rusko přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen bezpočtu nevinných Ukrajinců, ale i svým občanům a dalším Evropanům.

Masivní desinformační kampaň a uměle vytvořené důvody agrese, připravené ruskými bezpečnostními složkami na východě Ukrajiny, nemohou v žádném případě ospravedlnit ruskou invazi a skrýt viníka současné krize. Ještě včera ruský velvyslanec v Praze na MZV ČR tvrdil, že zprávy o přítomnosti ruských vojenských oddílů na Donbase jsou pouhými desinformacemi západních médií a že Rusko je mírumilovnou zemí. Je tedy bohužel očividné, že lež se stala běžným nástrojem ruské státní moci, včetně diplomacie.

Odsuzujeme zcela neakceptovatelné chování Ruské federace, které v žádném případě nemá nic společného s moderními normami evropské politiky a vrací náš kontinent o mnoho desetiletí zpět. Je očividné, že tímto Rusko neupevňuje svou bezpečnost, ale naopak eskaluje současnou bezpečnostní krizi do kritických rozměrů. Je o to smutnější, že občané Ruska, kteří během 2. světové války přestáli tolik utrpení, dovolí svému vedení, aby rozdmýchávalo v Evropě nenávist vůči jiným národům a vedlo útočnou válku proti nejbližším sousedům.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Návrat Kremlu k historicky překonaným tradicím imperiální, rozpínavé a bezohledné politiky Sovětského svazu, se kterou mají i Češi své neblahé zkušenosti, nemůže přinést nic dobrého ani občanům Ruska. Naše reakce, včetně sankcí, bude mít zcela zásadní dopad na ruskou ekonomiku a technologický rozvoj, a tudíž i na kvalitu života každého z nich. A vinou svého vedení budou nuceni žít v zemi, která na dlouhou dobu ztrácí svou kredibilitu a prestiž, a to se všemi důsledky.

Západ nikdy nebyl nepřítelem Rusů. Je to jen a pouze současné ruské vedení, které celou zemi manévruje do takovéto pozice a neohlíží se přitom na cenu, kterou občané Ruska ponesou, a to včetně životů zmařených ve zbytečné a nesmyslně rozpoutané válce.

Společně se spojenci v NATO, EU a dalšími partnery stojí Česká republika v této těžké chvíli na straně Ukrajiny. Ukrajince budeme nadále podporovat v jejich spravedlivé touze nezávisle rozhodovat o svém vlastním osudu a usilovat o demokratickou budoucnost a euro-atlantickou orientaci své země.

Znovu důrazně vyzýváme Ruskou federaci, aby ustoupila od vojenské agrese, stáhla svá vojska z teritoria Ukrajina a vrátila se k jednacímu stolu. Jinak bude čelit masivním důsledkům svého jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …