Ministerstvo zahraničí: Při návratu do ČR se musí Češi povinně hlásit ambasádám

09.04.2020 10:02

Od 7. dubna 2020 po dobu trvání nouzového stavu jsou všichni občané, kteří se vracejí do České republiky, povinni předem oznámit datum a způsob repatriace zastupitelskému úřadu České republiky příslušnému pro zemi, ze které odjíždějí, vyplněním online formuláře.

Ministerstvo zahraničí: Při návratu do ČR se musí Češi povinně hlásit ambasádám
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Od 7. dubna 2020 se na základě usnesení vlády č. 387 nařizuje s účinností po dobu trvání nouzového stavu občanům ČR, jejich rodinným příslušníkům a cizincům pobývajícím s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem na území ČR, kteří se repatriují na území ČR, předem oznámit datum a způsob repatriace zastupitelskému úřadu ČR příslušnému pro zemi, ze které odjíždějí, a po překročení hranic ČR k cestě do místa bydliště nevyužívat veřejnou hromadnou dopravu a taxislužbu.

Pokud občan nemá k dispozici možnost individuální dopravy (tj. auto na letišti nebo odvoz prostřednictvím příbuzných), lze v oznámení požádat o odvoz zajišťovaný zdarma Policií ČR.

V případě odvozu zajištěném rodinným příslušníkem nemusí rodinný příslušník, který repatriovanou osobu přepravuje, sám do karantény, pokud všechny osoby v autě budou mít ochranné prostředky na obličeji (roušku apod.).

Vzhledem k nyní již omezenému plánu repatriací organizovaných přímo Ministerstvem zahraničních věcí ČR, bude MZV výše zmíněné údaje předat hygienickým stanicím v ČR.

Oznamovací povinnost se nevztahuje na cestující v mimořádných autobusových linkách, kdy oznamovací povinnost za cestující vykonává dopravce, a osoby jejichž repatriace je organizována MZV.

Oznámení o návratu do ČR lze učinit vyplněním formuláře na webu MZV ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…