Ministerstvo zahraničí: Prohlášení EU k případu saúdského novináře Chášukdžího

23.10.2018 8:14

Prohlášení vysoké představitelky Federiky Mogherini jménem EU k poslednímu vývoji v případu saúdského novináře Džamála Chášukdžího

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení EU k případu saúdského novináře Chášukdžího
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Po takřka třech týdnech konečně vycházejí najevo skutečnosti potvrzující, že saúdský novinář Džamál Chášukdží byl 2. října 2018 zabit v prostorách Generálního konzulátu Království Saúdské Arábie v Istanbulu.

Evropská unie vyjadřuje nejhlubší soustrast jeho rodině a přátelům a vzdává hold památce tohoto respektovaného novináře, kterého jeho práce přivedla do přímého kontaktu s mnoha evropskými institucemi a organizacemi. Znovu potvrzujeme svou oddanost svobodě tisku a ochraně novinářů po celém světě.

Okolnosti smrti Džamála Chášukdžího, které se nyní dovídáme, jsou hluboce znepokojivé a patří k nim i šokující porušení Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích z roku 1963, zejména jejího článku 55.

Evropská unie, stejně jako její partneři, proto trvá na nutnosti dalšího důkladného, věrohodného a transparentního vyšetřování, které by náležitě objasnilo okolnosti jeho zabití a zajistilo, že všechny osoby odpovědné za tento čin z něj budou muset skládat účty. Památka Džamála Chášukdžího, rodina tohoto novináře i jeho přátelé si zaslouží spravedlnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…