Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k přerušení provádění Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě

09.11.2023 16:08 | Tisková zpráva

Dnem 7. listopadu 2023 přestala být Ruská federace smluvní stranou Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě. Odstoupení od Smlouvy oznámilo Rusko v červnu tohoto roku.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k přerušení provádění Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Rusko své závazky vyplývající ze smlouvy dlouhodobě nedodržovalo. Odstoupení Ruska je dalším z celé řady kroků, kterými Rusko systematicky podrývá bezpečnostní uspořádání v Evropě. Vyvrcholením těchto snah je agrese Ruska proti Ukrajině, která je nejen v rozporu se základními normami mezinárodního práva, ale také s cíli této smlouvy.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Účelu Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě není možné bez účasti Ruska dosáhnout. Situace, kdy členské státy NATO respektují své smluvní závazky, zatímco Rusko od smlouvy odstoupilo a snaží se systém kontroly konvenčního zbrojení v Evropě oslabit, je neudržitelná

Česko spolu s ostatními členskými státy NATO, které jsou smluvními stranami Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, se proto rozhodlo na nezbytně nutnou dobu a v souladu s mezinárodním právem přerušit provádění této mezinárodní smlouvy.

Česko a jeho Spojenci k tomuto kroku přistoupili v reakci na výzvy, kterým systém kontroly konvenčního zbrojení v Evropě ze strany Ruska čelí. Česko po přerušení provádění zůstává smluvní stranou smlouvy a bude moci její provádění v budoucnu obnovit. Česko nadále podporuje myšlenku kontroly konvenčního zbrojení v Evropě založeného na dodržování vzájemně přijatých závazků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …