Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k prezidentským volbám v Bělorusku

11.08.2020 8:24

Ministerstvo zahraničních věcí ČR vyjadřuje znepokojení nad průběhem letošních prezidentských voleb v Bělorusku.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k prezidentským volbám v Bělorusku
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Považujeme za nepřijatelné, že v souvislosti s předvolební agitací a výkonem shromažďovacího práva byl ještě před hlasováním zadržen vysoký počet osob. Stejně nepřijatelné jsou i zákroky represivních složek proti občanům, protestujícím proti průběhu a výsledkům voleb. Tato fakta nás znepokojují a vyzýváme běloruskou vládu, aby přestala trestat své občany za výkon ústavou garantovaných práv.

Vzhledem k zatčení potenciálního uchazeče o prezidentský post, populárního blogera Sergeje Tichanovského, a následnému uvěznění opozičního kandidáta Viktora Babarika, kterého stejně jako dalšího kandidáta Valerije Cepkala ústřední volební komise odmítla zaregistrovat, nelze tyto volby označit za svobodné a demokratické. Tento závěr potvrzuje i množství zpráv z průběhu hlasování a sčítání hlasů.

Navzdory nerovným podmínkám projevila běloruská společnost o tyto volby nebývalý zájem, o čemž svědčí jak masová návštěvnost předvolebních vystoupení kandidátky Světlany Tichanovské, tak skutečná účast v den voleb. Takto silné volání veřejnosti po skutečně svobodných volbách nelze ignorovat.

Považujeme za politováníhodné, že nebylo umožněno řádné působení volební pozorovatelské mise OBSE, jediné důvěryhodné mezinárodní organizace monitorující volby v tomto regionu. Česká republika plně respektuje a podporuje nezávislost a suverenitu Běloruska, zároveň však bude za každých okolností podporovat svobodu projevu a shromažďování a rovnou politickou soutěž.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…