Ministerstvo zahraničí: Rada FAC jednala o Íránu a o situaci v Gaze

30.05.2018 8:45

Dne 28. května 2018 se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady EU pro zahraniční věci (FAC). Hlavním tématem jednání byla otázka pokračování jaderné dohody s Íránem. Rada jednala o situaci v Gaze, prodloužila do 1. 6. 2019 sankce proti režimu syrského prezidenta Asada a věnovala se také situaci ve Venezuele po předčasných prezidentských volbách. Vedoucím české delegace byl náměstek ministra zahraničních věcí Ivo Šrámek.

Ministerstvo zahraničí: Rada FAC jednala o Íránu a o situaci v Gaze
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

ČR v debatě o Íránu podpořila pokračování jaderné dohody s Íránem, protože tuto dohodu vnímáme jako důležitý nástroj ke snížení rizika šíření jaderných zbraní v regionu. Podporujeme také jednotnou pozici a společný postup EU ve věci dalšího pokračování dohody s Íránem. Dohoda JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) přináší větší možnost kontroly íránského jaderného programu, a jak ukazují průběžné zprávy MAAE, Írán toto ujednání dodržuje. ČR nicméně sdílí trvající znepokojení spojenců nad íránským balistickým programem i jeho aktivitami v regionu. Mezinárodní společenství by se jimi mělo urgentně zabývat a vést s Íránem dialog. ČR rovněž oceňuje zahájení rozhovorů EU a Íránu k Jemenu a podporuje jejich rozšíření i na další regionální témata.

Tématem pracovního oběda byla situace v Gaze, kde došlo v posledním období k eskalaci násilí, které si vyžádalo již stovku obětí na životech. ČR i ostatní členské státy EU jsou touto situací znepokojeny, proto EU vyzvala všechny zúčastněné strany ke zdrženlivosti a k přijetí efektivních opatření k zamezení dalších ztrát na životech. Náměstek Ivo Šrámek v debatě podotknul, že: „ČR ctí unijní konsensus, pokud jde o dvoustátní řešení.“

Ministři zahraničí rovněž projednali vztahy EU se zeměmi Afriky, Karibiku a Pacifiku s ohledem na novou dohodu o spolupráci po vypršení platnosti aktuální dohody z Cotonou v únoru 2020. Zvláštní pozornost byla věnována tomu, jaké možnosti má EU při řešení politické a bezpečnostní situace v Konžské demokratické republice.

Součástí politických diskusí na okraj Rady byla také neformální výměna názorů ministrů členských států EU se zakladatelem opozičního hnutí Otevřené Rusko M. Chodorkovským o perspektivách vývoje v Rusku v průběhu nového mandátu prezidenta Putina a o možnostech výraznější unijní podpory ruské občanské společnosti.

V rámci pracovní snídaně hovořili ministři s makedonským ministrem zahraničních věcí Nikolou Dimitrovem o perspektivě integrace jeho země do EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…