Ministerstvo zahraničí: Repatriace občanů ČR z území Vietnamu 25. 3. 2020

21.03.2020 13:00

V souvislosti s šířením pandemie COVID-19 ve světě a mimořádnými opatřeními, která přijímají jednotlivé státy i letecké společnosti, rozhodla vláda České republiky o repatriaci občanů ČR, kteří se nacházejí na území Vietnamu a nemohou využít jiné možnosti, jak se urychleně vrátit do vlasti.

Ministerstvo zahraničí: Repatriace občanů ČR z území Vietnamu 25. 3. 2020
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Dne 25. 3. v 8:20 hod. bude za účelem repatriace občanů realizován let Hanoj – Praha. Velvyslanectví ČR v Hanoji za tímto účelem vypracovává seznam občanů, kteří mají o repatriaci zájem.

V případě Vašeho zájmu o repatriaci výše uvedeným letem zašlete prosím  e-mail na adresu doc_hanoi@mzv.cz, ve kterém uvedete následující údaje. Do jedné zprávy lze zahrnout celou skupinu cestovatelů:

jméno a příjmení
číslo cestovního dokladu ČR
telefonický a e-mailový kontakt

Upozorňujeme, že dosud není znám počet zájemců o repatriaci, a tudíž není možné zaručit, že bude možné daným letem přepravit všechny občany, kteří o návrat projeví zájem. V případě, že bude překročena kapacita letadla, upřednostní se zranitelné skupiny (nemocní, starší lidé, rodiny s dětmi).

V sobotu 21. 3. 2020 rozešle velvyslanectví ČR v Hanoji všem občanům registrovaným k danému letu potvrzující email. V případě, že email neobdržíte a projevili jste přitom závazný zájem o repatriaci, kontaktujte číslo nouzové linky velvyslanectví: +84 917 011 914.

Bližší podmínky k repatriačnímu letu:

  • repatriace bude uskutečněna společností Bamboo Airways,
  • přímý let č. QH 9061 Hanoj – Praha se uskuteční dne 25. 3. 2020 v 08:20 hod. z mezinárodního letiště Noi Bai v Hanoji, odbavení proběhne u přepážek Bamboo Airways v odletové hale,
  • kapacita zavazadel je 1 x 30kg pro zavazadlo k odbavení a 1x 7kg pro příruční zavazadlo, žádná domácí zvířata,
  • občerstvení během letu bude k dispozici za 30 USD (možno hradit též v EUR či VND),
  • každý cestující, pokud tak ještě neučinil, musí před letem vyplnit zdravotní formulář na stránkách Ministerstva zdravotnictví Vietnamu (ZDE),
  • před letem bude měřena tělesná teplota, v případě naměření vysoké teploty nebude pasažér k letu přijat.

Důležité!

Co je dobré zvážit při rozhodování, zda pokračovat v turistickém pobytu ve Vietnamu nebo uspíšit svůj návrat do České republiky

Pandemie COVID-19 je z hlediska vysoké nakažlivosti a rychlého šíření po celém světě dosud nevídanou zkušeností a z řady ohledů zůstává také velkou neznámou. Nevíme, jak dlouho tu pandemie bude a s ní i související mimořádná opatření jednotlivých zemí a omezení leteckých spojení ze strany aerolinií. Lze předpokládat, že ve Vietnamu budou s postupným šířením infekce zpřísňována preventivní opatření, omezován pohyb osob po zemi i ochota jinak přátelských Vietnamců ubytovávat cizí osoby. Vietnamská vláda vydala pokyn ke zvýšení kapacit karanténních zařízení, zavedla povinnost nošení roušek a doporučuje omezit cesty mimo domov na nezbytně nutné.

Pokud se rozhodnete ve Vietnamu zůstat, doporučujeme zvážit následující:

  1. Jsem připraven ve Vietnamu zůstat několik měsíců i déle?
  2. Mám k tomu dostatečné finanční prostředky?
  3. Mám platné cestovní pojištění či mohu si ho zajistit na tak dlouhou dobu?
  4. Jsem si jist, že Vietnam nepozastaví prodlužování víz a neocitnu se v zemi nelegálně?
  5. Pokud se budu chtít či potřebovat vrátit do ČR, budu mít jak?
  6. Jsem smířen s tím, že pokud se nemoc COVID-19 ve Vietnamu rozvine, může být zdravotní systém hostitelské země zahlcen a mně se nemusí v případě potřeby dostat pomoci?
  7. Jsem smířen s tím, že může dojít k omezení možnosti pohybu po Vietnamu a pak budu nucen zůstat na jednom místě?
  8. Jsem si vědom, že se zvyšujícím se počtem onemocnění ve Vietnamu se zvyšuje také šance, že se ocitnu v karanténním zařízení?

Velvyslanectví České republiky v Hanoji upozorňuje, že výše uvedený repatriační let je asistencí českého státu občanům v nouzi. V případě, že se jej občan rozhodne nevyužít a upřednostní pokračování turistického pobytu v zemi, bude další asistence našeho velvyslanectví omezena pouze na skutečné případy nouze a nikoli problémy občanů vzniklé z důvodu překročení platnosti pobytového povolení v zemi, vypršení platnosti cestovního pojištění, uvalení povinné 14ti denní karantény apod. Děkujeme za pochopení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…