Ministerstvo zahraničí: Výjimečný stav na Ukrajině

28.11.2018 8:14

Ukrajina v souvislosti s událostmi v oblasti Azovského moře vyhlásila na části svého území výjimečný stav, který platí 30 dnů od 9:00 hodin 28. 11. do 27. 12. 2018.

Ministerstvo zahraničí: Výjimečný stav na Ukrajině
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Nevztahuje se na celé území Ukrajiny, ale jen na Doněckou, Vinnyckou, Luhanskou, Sumskou, Charkovskou, Chersonskou, Černihivskou, Mykolajivskou, Oděskou a Záporožskou oblast, které přiléhají k ruské hranici, pobřeží Černého a Azovského moře a separatistickému území v Moldávii (tzv. Podněstří).

V souladu se zákonem „o právním režimu výjimečného stavu“ mají ukrajinské orgány na výše uvedeném území řadu pravomocí, včetně např. možnosti omezit pohyb osob. Dá se předpokládat zvýšená činnost bezpečnostních složek. Zatím není jasné, v jaké šíři budou jednotlivá ustanovení uvedeného zákona aplikována. Žádná rozhodnutí v tomto směru nebyla v tuto chvíli zveřejněna. Proto doporučujeme sledovat webové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR (ZDE) a Velvyslanectví ČR v Kyjevě (ZDE), kde budou relevantní informace průběžně doplňovány.

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje všem cestovatelům zaregistrovat se v databázi DROZD (ZDE).

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…