Ministerstvo zahraničí finišuje přípravy takzvaného Magnitského zákona

10.05.2022 15:16 | Tisková zpráva

Během tohoto týdne se ministr zahraničí Jan Lipavský setká v Praze s lidskoprávními aktivisty, zástupci neziskového sektoru a politiky včetně Světlany Tichanovské. Oznámil, že Ministerstvo zahraničních věcí finišuje přípravy takzvaného Magnitského zákona, který hodlá předložit už příští měsíc vládě.

Ministerstvo zahraničí finišuje přípravy takzvaného Magnitského zákona
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Magnitský zákon by Česku umožnil postihovat osoby porušující lidská práva nezávisle na sankčním mechanismu EU, například zmražením majetku nebo zákazem vstupu do země. „V souladu s usnesením vlády, která mi uložila urychlení přípravy takzvaného Magnitského zákona, nyní tento zákon finišujeme. V červnu bych chtěl tento zákon předložit vládě,“ řekl ministr J. Lipavský.

Kvůli Putinově válce proti Ukrajině MZV ČR urychluje předložení Magnitského zákona, který měl být původně přijat do konce roku 2023. Zákon je pojmenován po Sergeji Magnitském, kterého Putinův režim v roce 2009 brutálně zavraždil. Na pozvání ministra J. Lipavského v červnu navštíví Česko Bill Browder, duchovní otec Magnitského zákona v USA a bývalý zaměstnavatel Sergeje Magnitského.

Ve středu Česko čeká volba do Rady OSN pro lidská práva na místo, které uvolnilo Rusko. To bylo z Rady vyloučeno kvůli invazi na Ukrajinu. Kandidaturou chce Česko navázat na dlouhodobou historii podpory lidských práv ve světě a odkaz Václava Havla. Pro ČR je tato kandidatura i velmi symbolická, jelikož chce nahradit stát, který lidská práva masivně porušuje doma i v zahraničí. „Mluvil jsem o naší kandidatuře jak s partnery v EU, tak s partnery při své cestě do Spojených států. A věřím, že nás podpoří,“ zmínil ministr J. Lipavský.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Včera se ministr J. Lipavský setkal se zástupci neziskového sektoru. České neziskové organizace se významně podílejí na pomoci Ukrajině a jejím občanům, kteří utíkají před ruskou agresí.

Během úterý se ministr J. Lipavský setká s Eamonem Gilmorem, zvláštním představitelem EU pro lidská práva. Potká se i s lídryní svobodné běloruské opozice Světlanu Tichanovskou. Na programu jednání je zejména podpora občanské společnosti v Bělorusku a debata o aktuální lidskoprávní situaci ve světě. „Uvědomuji si, že ne zdaleka všichni Rusové a Bělorusové schvalují válku proti Ukrajincům. Je naší povinností je podporovat, ať už se nacházejí v těchto zemích, nebo byli nuceni uprchnout,“ řekl ministr J. Lipavský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…