Ministerstvo zahraničí znovu přijímá žádosti o zaměstnanecké karty

18.06.2020 8:23

Ministerstvo zahraničí obnovilo od tohoto týdne příjem žádostí o zaměstnaneckou kartu v Programu kvalifikovaný zaměstnanec na znovuotevřených zastupitelských úřadech, například na Ukrajině. Reaguje tak na vysokou poptávku českých firem po zaměstnancích ze zahraničí.

Ministerstvo zahraničí znovu přijímá žádosti o zaměstnanecké karty
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Přijímání těchto žádostí bylo dosud limitováno opatřeními jak v ČR, tak v zemích původu pracovníků. Ti mohou do ČR cestovat za prací také na základě krátkodobých víz za účelem sezónního zaměstnání či za prací v potravinářské výrobě.

Změnou Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR přijímají české ambasády či vízová centra od pondělí 15. června opět žádosti o zaměstnaneckou kartu v Programu kvalifikovaný zaměstnanec (jedná se o žádosti těch zájemců, kteří byli do Programu zařazeni před vypuknutím pandemie), a to na zastupitelských úřadech ČR na Ukrajině, v Srbsku, Mongolsku, Moldavsku a v Kazachstánu. Ve stejných zemích jsou také od pondělí 15. června do Programu kvalifikovaný zaměstnanec zařazovány nové žádosti.

„Restart české ekonomiky po krizi je spojen mimo jiné i s obnovením možnosti zaměstnat pracovníky ze zahraničí v úspěšných programech, jako je např. ten pro kvalifikované zaměstnance. Museli jsme opakovaně firmám vysvětlovat, že přestože situace v ČR už byla z hlediska nákazy velmi dobrá, např. na Ukrajině stále platila přísná opatření a epidemie tam ještě nebyla u konce. Proto jsme mohli tento program spustit znovu až nyní,“ vysvětlil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Všechny zastupitelské úřady České republiky, na kterých byl obnoven příjem žádostí o víza, rovněž vyřizují krátkodobá schengenská víza pro sezónní pracovníky a pro pracovníky v potravinářství. Restartován byl i Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec a Program klíčový a vědecký personál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…