Ministerstvo zahraničních věcí: České lustry opět rozzáří sídlo WTO v Ženevě

24.10.2017 16:46

Ve čtvrtek 26. října budou v knihovně ženevské budovy Centre William Rappard, současném sídle Světové obchodní organizace (WTO), slavnostně zavěšeny čtyři zrekonstruované historické lustry z dílny významného českého výtvarníka 20. století Jaroslava Horejce. Jejich restaurování umožnil peněžní dar ve výši 250 tisíc Kč, který Světové obchodní organizaci poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Záštitu nad slavnostním aktem a související expozicí dokumentující dlouhodobou tradici českého sklářského průmyslu převzalo MPO ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí.

Ministerstvo zahraničních věcí: České lustry opět rozzáří sídlo WTO v Ženevě
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Finanční podporu k obnově tohoto uměleckého díla letos posvětila vláda ČR schválením materiálu „Peněžní dar ČR Světové obchodní organizaci za účelem propagace českého sklářství a zachování českého kulturního dědictví“.

„Rekonstrukci těchto uměleckých skvostů předcházela výstava „Jaroslav Horejc – Mistr českého art deca“, pořádaná Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze a Galerií hlavního města Prahy, kam byl jeden z lustrů zapůjčen,“ uvedl k projektu náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

V souvislosti s výstavou projevila WTO zájem o rekonstrukci svítidel, jimž chyběly původní skleněné části. „Jelikož byly křišťálové části u původních lustrů vyrobeny ve 20. letech v Československu a protože jsou české firmy vyhlášenými producenty křišťálového skla, hledala WTO pro účely rekonstrukce českou firmu,“ dodal Eduard Muřický.

Jako nejvhodnější vyhodnotilo WTO společnost Preciosa, a. s. Mimo jiné i proto, že je nástupcem společnosti Elias Palme, která na počátku 20. století lustry vyrobila. Původním záměrem rekonstrukce bylo doplnění chybějících křišťálových částí, nicméně posléze se pouhá náhrada ukázala jako nedostačující. Tudíž bylo zapotřebí obnovit i kovové části a elektroinstalace. Renovace započala v letních měsících, dokončena byla v první půli října a po té byly lustry v demontovaném stavu dopraveny zpět do Ženevy, kde se připravují na čtvrteční slavnostní ceremonii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…