Ministerstvo zahraničních věcí: Česko pokračuje v humanitární pomoci Ukrajině

18.01.2023 15:44 | Tisková zpráva

Ministerstvo zahraničních věcí pokračuje v humanitární podpoře Ukrajiny, která čelí ruské agresi. Řešení českých firem tak pomáhá jak vnitřně vysídleným Ukrajincům bez domova, tak tamnímu zdravotnickému systému.

Ministerstvo zahraničních věcí: Česko pokračuje v humanitární pomoci Ukrajině
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

„Už když jsem před začátkem války předával přímo na Ukrajině dar v podobě několika tisíc traumasetů, věděl jsem, že země bude v následujících měsících potřebovat masivní humanitární pomoc. Proto jsme s kolegy na ministerstvu zahraničí ve spolupráci s ukrajinskou stranou detailně vytipovali, v jakých oblastech může Česko nejvíce pomoci. Dnes spolupracujeme nejen se státními institucemi, ale také s nevládními organizacemi a soukromými firmami,“ popsal ministr zahraničí Jan Lipavský.

Poskytnuta tak byla například evakuační, humanitární a zdravotnická vozidla, včetně vybavení pro potřeby Ukrajinského červeného kříže. Významné podpory se dostalo vnitřně vysídleným uprchlíkům a hostitelským komunitám ve formě víceúčelové finanční pomoci, zajištění pravidelné teplé stravy či distribuce prostředků osobní hygieny a pomůcek pro předškolní děti.

Vzhledem k tomu, že Rusko nadále pokračuje v ničení bytové a energetické infrastruktury Ukrajiny, ministerstvo zahraničí významně pomáhalo při zajištění dlouhodobě kvalitního bydlení těm, kteří přišli o své domovy. Nejdříve jsme poskytli modulární obytné jednotky. Součástí ubytování je plně vybavená kuchyň, toalety a umývárna. Druhou oblast tvoří dodávky energetických jednotek k zajištění tepla v domácnostech, a to v celkové hodnotě téměř 20 milionů korun. V těchto dnech je na cestě také 500 kusů topidel na propan butan jako humanitární pomoc domácnostem, které byly po ruském bombardování elektráren a tepláren postiženy výpadky tepla.

Podobně významnou oblastí bylo zdravotnictví, které se potýkalo s nárůstem nemocných a zraněných osob a poničenými zdravotnickými zařízeními. Česko se tak například podílelo na vybavení tří nemocnic ve Lvově a onkohematologického oddělení dětské nemocnice v Černigově. Dále jsme zprostředkovali také dodávku mobilní sanitky a komunikační techniky pro mobilní zdravotnické jednotky. Na pomoc ukrajinským zdravotníkům dodáme dva mobilní zdravotnické autobusy. První z nich bude zařízen k poskytování první pomoci a stabilizaci pacientů včetně obnovy životních funkcí. Druhý bude vybaven zařízením umožňujícím převoz pacientů v kritickém stavu včetně provádění nezbytných lékařských zákroků.

Česká pomoc Ukrajině bude pokračovat i v tomto roce. Oblasti, na které soustředíme pomoc v letošním roce, hodláme rozšířit například do školství (dodávky školních autobusů), zemědělství (dodávky zemědělské techniky) či telekomunikace.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…