Ministerstvo zahraničních věcí: Prohlášení k mezinárodnímu dni svobody tisku

03.05.2017 21:50

Mezinárodní den svobody tisku – 3. května – si každoročně připomínáme v den přijetí deklarace o podpoře nezávislého a pluralitního tisku. Cílem deklarace, přijaté v roce 1991 v namibijském Windhoeku, bylo vyjádřit přesvědčení o tom, že svoboda médií a svobodný přístup k informacím jsou podmínkou vlády práva, demokracie a dodržování lidských práv.

Ministerstvo zahraničních věcí: Prohlášení k mezinárodnímu dni svobody tisku
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

MZV ČR se k principům windhoekské deklarace hlásí. Jsme přesvědčeni, že jedině ti občané, jimž není upíráno právo na přístup k informacím, se mohou smysluplně podílet na řádné správě věcí veřejných a že jedině ti novináři, kteří nejsou vystavováni mocenskému, materiálnímu či existenciálnímu nátlaku, jsou schopni občanům pravdivé informace poskytovat.

Nezávislost médií je ve značné části světa nadále potlačována a novináři jsou za svou práci pronásledováni, v řadě zemí je navíc patrná zhoršující se tendence. Nároky na nezávislou novinářskou práci jsou zároveň čím dál vyšší, neboť při rychlosti, s jakou pracují sociální a jiná on-line média, je stále náročnější odlišovat pravdivá fakta od omylů či dokonce záměrně šířených dezinformací a propagandy.

V souladu s prioritami Koncepce podpory lidských práv a transformační spolupráce Česká republika dlouhodobě dbá na podporu nezávislých médií, svobody projevu a přístupu k informacím. Podporuje činnost představitelky pro svobodu médií OBSE a aktivně k tématu vystupuje na půdě UNESCO, které každoročně uděluje cenu za svobodu tisku. V rámci své transformační spolupráce vydává MZV každoročně na zhruba dvě desítky takto zaměřených projektů přibližně 20 milionů Kč. Vedle přímé podpory nezávislým médiím v řadě zemí světa podporuje i mediální výchovu a tréninky novinářů, stejně jako iniciativy, které upozorňují na falešné zprávy.

Účinná ochrana nezávislosti médií ve světě vyžaduje především spolupráci se zahraničními partnery. Česká republika proto úzce spolupracuje jak s podobně smýšlejícími vládami, mezinárodními organizacemi a evropskými institucemi, tak s partnery z řad nevládních organizací a médií. Dlouhodobě se tak MZV například podílí s Rádiem Svobodná Evropa na programu novinářských stipendií Václava Havla a Jiřího Dienstbiera pro mladé novináře ze zemí východní Evropy a západního Balkánu.

Události posledních let, kdy jsme na jedné straně svědky čím dál většího tlaku na nezávislá média a na straně druhé dalekosáhlého dopadu dezinformačních kampaní, naplno ukazují důležitost práce novinářů, kteří poskytují ověřené informace. Česká republika bude i nadále stát na straně těchto odvážných lidí a podporovat je v jejich nezastupitelném poslání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…