Ministerstvo zahraničních věcí: Prohlášení k mezinárodnímu dni svobody tisku

03.05.2017 21:50

Mezinárodní den svobody tisku – 3. května – si každoročně připomínáme v den přijetí deklarace o podpoře nezávislého a pluralitního tisku. Cílem deklarace, přijaté v roce 1991 v namibijském Windhoeku, bylo vyjádřit přesvědčení o tom, že svoboda médií a svobodný přístup k informacím jsou podmínkou vlády práva, demokracie a dodržování lidských práv.

Ministerstvo zahraničních věcí: Prohlášení k mezinárodnímu dni svobody tisku
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

MZV ČR se k principům windhoekské deklarace hlásí. Jsme přesvědčeni, že jedině ti občané, jimž není upíráno právo na přístup k informacím, se mohou smysluplně podílet na řádné správě věcí veřejných a že jedině ti novináři, kteří nejsou vystavováni mocenskému, materiálnímu či existenciálnímu nátlaku, jsou schopni občanům pravdivé informace poskytovat.

Nezávislost médií je ve značné části světa nadále potlačována a novináři jsou za svou práci pronásledováni, v řadě zemí je navíc patrná zhoršující se tendence. Nároky na nezávislou novinářskou práci jsou zároveň čím dál vyšší, neboť při rychlosti, s jakou pracují sociální a jiná on-line média, je stále náročnější odlišovat pravdivá fakta od omylů či dokonce záměrně šířených dezinformací a propagandy.

V souladu s prioritami Koncepce podpory lidských práv a transformační spolupráce Česká republika dlouhodobě dbá na podporu nezávislých médií, svobody projevu a přístupu k informacím. Podporuje činnost představitelky pro svobodu médií OBSE a aktivně k tématu vystupuje na půdě UNESCO, které každoročně uděluje cenu za svobodu tisku. V rámci své transformační spolupráce vydává MZV každoročně na zhruba dvě desítky takto zaměřených projektů přibližně 20 milionů Kč. Vedle přímé podpory nezávislým médiím v řadě zemí světa podporuje i mediální výchovu a tréninky novinářů, stejně jako iniciativy, které upozorňují na falešné zprávy.

Účinná ochrana nezávislosti médií ve světě vyžaduje především spolupráci se zahraničními partnery. Česká republika proto úzce spolupracuje jak s podobně smýšlejícími vládami, mezinárodními organizacemi a evropskými institucemi, tak s partnery z řad nevládních organizací a médií. Dlouhodobě se tak MZV například podílí s Rádiem Svobodná Evropa na programu novinářských stipendií Václava Havla a Jiřího Dienstbiera pro mladé novináře ze zemí východní Evropy a západního Balkánu.

Události posledních let, kdy jsme na jedné straně svědky čím dál většího tlaku na nezávislá média a na straně druhé dalekosáhlého dopadu dezinformačních kampaní, naplno ukazují důležitost práce novinářů, kteří poskytují ověřené informace. Česká republika bude i nadále stát na straně těchto odvážných lidí a podporovat je v jejich nezastupitelném poslání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…