Ministerstvo zahraničních věcí: V Etiopii byl vyhlášen výjimečný stav

21.02.2018 8:41

Etiopská vláda vyhlásila výjimečný stav, v současné chvíli na dobu šesti měsíců.

Ministerstvo zahraničních věcí: V Etiopii byl vyhlášen výjimečný stav
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

V jeho rámci mohou orgány činné v trestním řízení již nyní zadržet bez soudního příkazu kohokoliv, kdo organizuje, řídí, účastní se či je podezřelý z účasti na trestných činech proti ústavě a ústavnímu pořádku. Mohou taktéž na základě vlastního uvážení zabavovat materiály, které byly nebo by mohly být použity k páchání trestných činů, je jim dovoleno vykonávat osobní prohlídky a prohledávat obydlí, vozidla a jiné soukromé prostory bez soudního příkazu. V následujících dnech mohou být restriktivní opatření rozšířena např. o zákaz vycházení či omezení fungování některých veřejných institucí a úřadů. Výjimečný stav byl vyhlášen v důsledku dlouhotrvajících protestů v regionech Oromia (obklopující hlavní město Addis Abebu) a Amhara.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům dbát maximální opatrnosti, průběžně sledovat aktuální bezpečnostní situaci a především se vyvarovat místům se zvýšenou koncentrací lidí, zejména pak jakémukoli veřejnému shromáždění, které se kdykoliv může změnit na násilnou politickou demonstraci. Pro aktuální informace kontaktujte Zastupitelský úřad v Addis Abebě. Před cestou do Etiopie by si čeští občané měli zkontrolovat dostupnost roamingových služeb svých mobilních operátorů.

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje všem cestovatelům zaregistrovat se v databázi DROZD (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…