Ministerstvo zdravotnictví: Edukativní brožura k problematice poranění ostrými předměty

01.08.2023 22:03 | Tisková zpráva

V souvislosti se Světovým dnem hepatitidy se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo vydat edukativní brožuru k problematice poranění ostrými předměty. Brožura je primárně určena pro zdravotnická zařízení a školy se zdravotnickým zaměřením s cílem osvěty v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Ministerstvo zdravotnictví: Edukativní brožura k problematice poranění ostrými předměty
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví si uvědomuje význam dané problematiky, a proto každoročně provádí monitoring na základě dat zaslaných od krajských hygienických stanic a pravidelně připravuje prezentace týkající se poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních. To vše s cílem apelovat na důsledné dodržování veškerých postupů při práci s ostrými předměty ve zdravotnictví, v jehož důsledku by mohlo dojít ke vzniku infekčního onemocnění přenosného krví. Mezi závažné infekční nemoci přenášené krví patří právě virové hepatitidy B, C a HIV/AIDS.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19432 lidí

Nejvíce ohroženou skupinou jsou všeobecné a praktické sestry. Vysoká míra ohrožení je také u lékařů a pracovníků v sociálních službách. Nejčastější příčinou bývají bodná poranění způsobená injekčními jehlami. K poranění nejčastěji dochází v souvislosti s chybnou manipulací při práci s ostrými předměty. Ta vychází z nedodržení standardních pracovních doporučení a postupů před znehodnocením ostrého předmětu nebo nepoužíváním osobních ochranných pomůcek.

Poranění ostrými předměty patří mezi velmi častá a každý zdravotnický i nezdravotnický personál by měl znát rizika, která ho můžou ohrožovat na zdraví. Znalost rizik při práci s ostrými předměty je základem pro účelnou prevenci poranění. I jedno jediné poranění může ovlivnit celý následující život a nelze jej vzít zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …