Ministerstvo zdravotnictví: Omezení reexportu léků povede k vyšší ochraně českých pacientů

05.02.2017 14:18

Norma byla v dolní komoře Parlamentu ČR přijata poté, co ji poslancům na stůl vrátili senátoři s pozměňovacími návrhy, které mj. zohledňovaly výhrady ÚOHS k původní novele. Tyto senátní návrhy však nebyly Poslaneckou sněmovnou akceptovány a novela tak byla schválena v původním sněmovním znění. Nyní zamíří k podpisu prezidenta republiky.

Ministerstvo zdravotnictví: Omezení reexportu léků povede k vyšší ochraně českých pacientů
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Díky této novele v zákoně zakotvíme mechanismus pro omezování opětovného vývozu některých důležitých léků. Bude tak zajištěna jejich dostupnost pro české pacienty v situacích, kdy by hrozil nedostatek těchto přípravků,“ připomněl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík důležitost novely zákona o léčivech po jejím schválení v Poslanecké sněmovně. Norma byla v dolní komoře Parlamentu ČR přijata poté, co ji poslancům na stůl vrátili senátoři s pozměňovacími návrhy, které mj. zohledňovaly výhrady ÚOHS k původní novele. Tyto senátní návrhy však nebyly Poslaneckou sněmovnou akceptovány a novela tak byla schválena v původním sněmovním znění. Nyní zamíří k podpisu prezidenta republiky.

Omezení či zákaz tzv. reexportu není v rozporu s evropským právem a zásadou volného pohybu zboží. Ve smyslu výjimky obsažené v čl. 36 Smlouvy o fungování EU se totiž jedná o proporcionální a výjimečné, nikoliv plošné, opatření, které má sloužit k ochraně zdraví pacientů.

Dalším hlavním cílem novely je adaptace unijního nařízení o klinických hodnoceních humánních léčivých přípravků. Česká republika tak bude díky této novele mít v tomto směru novou a moderní právní úpravu v souladu s Evropskou unií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…