Ministerstvo zdravotnictví: Prevence zachraňuje životy, stát rozšíří nabídku vyšetření

03.08.2023 19:15 | Tisková zpráva

Prevence slouží k předcházení či včasnému záchytu nemocí. Lékaři i úředníci ji proto doporučují. Z veřejného zdravotního pojištění mají lidé hrazená různá vyšetření. Představitelé státu chtějí nabídku rozšířit.

Ministerstvo zdravotnictví: Prevence zachraňuje životy, stát rozšíří nabídku vyšetření
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

V pražské Nemocnici Na Homolce lékaři nedávno představili unikátní přístroj PET/MR. Jedná se o nejmodernější diagnostickou hybridní metodu kombinující magnetickou rezonanci s pozitronovou emisní tomografií. Přístroj mají i ve fakultních nemocnicích v Plzni a Brně. Slouží mimo jiné k diagnostice nádorových onemocnění. Díky němu i dalším moderním metodám, které mají lékaři v Česku k dispozici, lze zákeřné nemoci zachytit i v jejich začátcích, což umožňuje včasné nasazení vhodné léčby.

K předcházení potíží slouží i hrazené preventivní prohlídky, které ale podle odborníků asi pětasedmdesát procent dospělých zanedbává. Lidé mají přitom každé dva roky nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře, jednou ročně u kožaře a až dvakrát ročně u zubaře. Když má člověk na krku padesátku, může na hrazený screening rakoviny tlustého střeva a konečníku. Každý rok (od pětapadesáti dvakrát) má nárok na test odhalující skryté krvácení do stolice. Jednou za deset let může na kolonoskopii. Mladší, kteří pocítí potíže nebo mají třeba rakovinu v rodině, tam může poslat na žádanku lékař.

Ženy mohou jednou ročně na hrazenou prohlídku u gynekologa. Ty, kterým bylo pětačtyřicet, mají jednou za dva roky hrazený mamograf. Stačí, že jim gynekolog vypíše žádanku, což při podezření na nádor udělá i mladším ženám. Prsa si lze kontrolovat také domácím samovyšetřením. Mužům mladí lékaři a studenti medicíny sdružení v neziskové organizaci Loono doporučují dojít si jednou ročně k urologovi, který může zachytit rakovinu prostaty či varlat, která si lze samovyšetřit i doma. Na první prohlídku ale potřebuje muž žádanku od praktika.

Rozbíhají se i další onkologické screeningy. „Během evropského předsednictví se podařilo zajistit i screening na rakovinu plic či chorob spojených s vyšším rizikem vzniku rakoviny žaludku,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Zachytit nemoc včas

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6155 lidí

Při představení publikace Česko: přehled zdravotního systému 2023, vydané Evropským střediskem pro sledování zdravotních systémů a politik, informoval Dvořáček, že ministerstvo chce investovat právě do předcházení či včasného zachycení nemocí. Ministerští úředníci prosazují třeba to, aby pojišťovny mohly na screeningy využívat i své fondy prevence, které nyní slouží na podporu zdravého životního stylu či dentální hygieny. Snaží se zajistit, aby v nich bylo víc peněz.

Dvořáček to odůvodnil potřebou větší volnosti pojišťoven, aby mohly dělat aktivní politiku a vzájemně se odlišovat. Ve spolupráci s nimi proto ministerstvo pracuje na novelách zákonů o zdravotních pojišťovnách a zdravotním pojištění, které představí na podzim.

Rozšířená cukrovka

Mezi nejčastější civilizační onemocnění patří cukrovka. „Diabetem trpí každý náš desátý klient. Mnoha komplikacím mohou pacienti předejít dodržováním lékařských doporučení, včasnými vyšetřeními a například i stravovacími návyky,“ uvedl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

V desítkách diabetologických ordinací po republice provádí lékaři i vyšetření zraku speciálními kamerami. Pojišťovna jim podle Kabátka vychází vstříc. V době covidové pandemie přibylo také mladých lidí s duševním onemocněním. „Naprosto klíčová je prevence a co nejvčasnější pomoc,“ řekl ředitel Fokusu Praha Jan Sobotka.

Reforma péče o lidi s tímto onemocněním, spojená s budováním center duševního zdraví, podle odborníků snižuje počet hospitalizačních dní pacientů o pětašedesát procent.

Chybí peníze

S prevencí na poli zdravotněsociální oblasti významně pomáhají neziskové organizace. Ty se ale ocitly v nejistotě. Jejich představitelé proto upozornili na to, že vláda Petra Fialy doposud nevrátila 270 milionů eur z evropského Fondu soudržnosti do Evropského sociálního fondu. Ty tam především kvůli budování potřebné infrastruktury přesunul předchozí kabinet Andreje Babiše. Podmínkou přesunu ale bylo, že v případě zhoršení socioekonomické situace vládní činitelé peníze do Evropského sociálního fondu vrátí.

Že se tak dosud nestalo, brzdí podle Ivy Kuchyňkové z iniciativy Za bydlení desítky až stovky projektů v sociálních službách. Vedle mnoha dalších oblastí je podle ní ohrožená například činnost terénních ambulancí pomáhajících lidem v tíživé situaci či vzdělávání sester nebo sociálních pracovníků. „Víme přitom, že neřešení sociálních problémů je nakonec vždy dražší než prevence,“ zdůraznila. Doplnila, že tím hrozí i zanedbání zdravotních trablů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

9:15 Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

Studenti tuzemské soukromé vysoké školy Unicorn University se mohou pochlubit nebývalým úspěchem. Vy…