Ministerstvo zdravotnictví: Průzkum OECD mezi pacienty a praktickými lékaři k zhodnocení poskytované zdravotní péče

17.07.2023 16:08 | Tisková zpráva

Ministerstvo zdravotnictví se zapojilo do projektu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) s názvem PaRIS (Patient Reported Indicators Surveys), který si klade za cíl zhodnotit poskytovanou zdravotní péči z pohledu pacientů (se zaměřením na osoby s chronickým onemocněním). ČR se zařadila mezi 20 zúčastněných zemí, ve kterých bude v následujících měsících probíhat dotazníkové šetření mezi praktickými lékaři a jejich pacienty.

Ministerstvo zdravotnictví: Průzkum OECD mezi pacienty a praktickými lékaři k zhodnocení poskytované zdravotní péče
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Projekt PaRIS je jeden z nejdůležitějších a největších projektů OECD v oblasti zdravotnictví, přičemž ČR patřila mezi nejaktivnější země při přípravě projektu již od jeho začátku v roce 2017. V uplynulých týdnech přešel projekt do své hlavní fáze, která spočívá v oslovování, sběru a následné analýze informací od praktických lékařů a jejich pacientů. Výsledky projektu nabídnou nejen cennou zpětnou vazbu, ale také upozorní na oblasti, které vyžadují systémovou změnu, tedy aby poskytovaná péče opravdu odpovídala potřebám lidí. V kontextu stárnutí obyvatelstva, kdy lidé s chronickými stavy tvoří nejrychleji rostoucí skupinu uživatelů zdravotní péče, bude zásadní disponovat indikátory přímo od chronických pacientů. Je třeba vyzdvihnout, že se jedná o první takto zacílený sběr dat v ČR, přičemž rozsah a zaměření průzkumu je jedinečné rovněž v mezinárodním kontextu“ uvedl ministr zdravotnictví Válek.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Průzkum mezi praktickými lékaři a pacienty byl zahájen v květnu s termínem ukončení v říjnu 2023. Dle mezinárodní metodiky má ČR zajistit 100 dotazníků od ordinací praktických lékařů a 7500 dotazníků od pacientů (za každou ordinaci 75 pacientů). Oslovováni budou náhodně vybraní pacienti starší 45 let, kteří v posledních 6 měsících navštívili ordinaci praktického lékaře. Dotazníky budou pro pacienty k dispozici jak v elektronické, tak papírové formě.

Na základě zkušeností z pilotního průzkumu (proběhl v roce 2022) je pro naplnění daných kritérií potřeba oslovit 1000 ordinací praktických lékařů a jejich prostřednictvím 25 000 pacientů (250 pacientů za každou ordinaci). Účast v hlavním průzkumu je dobrovolná a odpovědi pacientů i praktických lékařů budou považovány za zcela důvěrné. Při vyhodnocování jednotlivých dotazníků budou veškerá data přísně anonymizována. Detailní finální zpráva, obsahující také národní doporučení, bude zveřejněna v průběhu roku 2024.

Projekt v ČR realizuje tzv. národní projektový manažer doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., který zajišťuje národní implementaci projektu spolu se svým týmem a za podpory Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Podrobnosti k projektu OECD PaRIS jsou zveřejněny ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…