Ministerstvo zdravotnictví: Těhotné a kojící ženy se mohou bezpečně očkovat proti onemocnění covid-19

04.06.2021 19:38

Těhotné a kojící ženy se na základě stanoviska České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP mohou nechat bezpečně očkovat vakcínami proti covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví: Těhotné a kojící ženy se mohou bezpečně očkovat proti onemocnění covid-19
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Těhotné ženy sice nejsou oproti ženám ve stejné věkové skupině více ohroženy nákazou covid-19, mohou však mít závažnější průběh onemocnění. Vakcinologové a gynekologové se proto shodli, že očkování by mělo být umožněno i těhotným ženám podobně jako ostatní dospělé populaci na základě věku, klinického a pracovního rizika,“ řekla náměstkyně pro zdravotní péči a vedoucí Klinické skupiny COVID při Ministerstvu zdravotnictví Martina Vašáková. „Rozhodnutí o očkování v těhotenství je osobní a individuální volbou každé těhotné ženy. Vakcíny jsou bezpečné i pro kojící a jejich kojené dítě,“ doplnila Vašáková.

U většiny těhotných žen je průběh onemocnění covid-19 asymptomatický nebo lehký. Vyšší riziko závažného průběhu onemocnění covid-19 mají těhotné ženy ve třetím trimestru těhotenství. Dalšími rizikovými faktory závažného průběhu onemocnění covid-19 v těhotenství jsou: věk nad 35 let, obezita, pregestační diabetes mellitus, preexistující hypertenze a jiná chronická onemocnění. Těhotné ženy s onemocněním covid-19 ve třetím trimestru těhotenství mají při porovnání s těhotnými ženami bez covid-19 vyšší riziko předčasného porodu, proto by očkování v těhotenství nemělo být odkládáno.

Očkování v těhotenství je nejvhodnější plánovat po dokončeném 12. týdnu, tedy kdykoli od 13. týdne. Při zjištění těhotenství po první dávce vakcíny proti covid-19 je vhodné druhou dávku podat až po dokončeném 12. týdnu těhotenství. Vakcína je funkční a stimuluje imunitní systém bez ohledu na fázi těhotenství, ve které je podána. Očkování je možné také bezprostředně po porodu.

Ministerstvo zdravotnictví poskytlo stanovisko odborné společnosti všem poskytovatelům zdravotní péče, kteří provádějí očkování.

Stanovisko k očkování proti onemocnění covid-19 u těhotných a kojících žen ZDE

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…